fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Banjani: Spomenik Tesli u zemlji predaka

Nikola Tesla   Foto: Novosti
Nikola Tesla Foto: Novosti

Iako za života nikada nogom nije kročio na zemlju svojih predaka – Crnu Goru, Nikola Milutinov Tesla će se, ipak, “nastaniti” u Banjanima kod Nikšića. I to u vidu monumentalnog spomenika koji će iduće godine u slavu njegovog rođenja (160 godina) postaviti bratstvo Draganić, NVO “Nikola Tesla”, naučni radnici, pesnici, književnici, umetnici, meštani… Videće se genije i sa Tvrdoša i Ostroga na radost gorštaka koji na kamenu vekovima čuvaju pamćenje i svoje korene.

– Vreme je da se Crna Gora oduži Nikoli Tesli. Ako ga kao Srbina slavi cela planeta, valjda mogu i Banjani. Tim pre što su njegovi koreni iz tog kraja, što je on i isticao. Srećni smo što će se ovim činom sve priče o Teslinom poreklu vratiti ka izvoru. Nikolino prezime je staro oko dva i po veka, dok je pre toga porodično ime bilo Draganić – kaže za “Novosti” dr Tripko Draganić iz NVO “Nikola Tesla”.

Američki književnik i publicista Džon O’Nil, koji je bio biograf i lični prijatelj Nikole Tesle, u knjizi “Nenadmašni genije – život Nikole Tesle” precizno je ispisao na više stotina stranica žitije ovog najvećeg srpskog naučnika i najznačajnijeg svetskog pronalazača i velikana.

Zahvaljujući beogradskoj “Prosveti” 1951. godine objavljeno je ovo delo u srpskom prevodu. I u toj knjizi na 21. stranici doslovce se kaže da je Tesla svom biografu dao izjavu: “Prezime Tesla je staro oko 250 godina. Pre toga porodično ime je bilo Draganić.”

– Kad neko postane heroj jednog vremena i na jedinstven i neponovljiv način obeleži svoje doba, ali i naše vreme i vreme generacija koje dolaze, svi žele da ga prisvoje, da ga svojataju. Mi to ne činimo, jer znamo da je naša krv. Radujemo se inicijativi mitropolita Amfilohija, da urna Nikolina bude pohranjena kod Hrama Svetog Save na Vračaru, nadajući se da će ona jednog dana biti prihvaćena.

Lokacija podizanja spomenika Tesli još nije određena, mada je izvesno da će to biti u Donjim Banjanima.

– Ideja o izgledu i veličini spomenika ima mnogo. Izabraćemo onu koja će predstavljati simboliku veze njegove rodne Like, daleke Amerike i postojbine predaka Crne Gore – kaže Tripko Draganić, izdanak loze koja na ovim prostorima traje gotovo osam vekova!

Banjani  Foto: Novosti
Banjani Foto: Novosti

PREDANjE

U knjizi “Nenadmašni genije – život Nikole Tesle” Džon O’Nil objašnjava da je ime Tesla u čisto doslovnom značenju “zanatlijsko ime, kao Kovačević ili Drvodeljić”.

– Postoji predanje u porodici Draganić da su članovima jedne grane dali nadimak “Tesla” zbog jedne nasledne osobine, odnosno bezmalo svi su imali vrlo široke, krupne i isturene prednje zube koji su mnogo ličili na trouglasto sečivo drvodeljske sekire – navodi se u knjizi Nikolinog biografa.

 

Izvor: ISKRA

 

Vezane vijesti:

Čudo Božije pred rođenje Nikole Tesle: Kakav „Božji fenomen …

Da nije bio naučnik, Tesla bi bio književnik

Otkrivanje Tesline biste na Menhetnu

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: