fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ustaše su bile surovije od nacista: Profesor Gideon Grajf o dva najmonstruoznija logora

Izraelski istoričar prof. dr Gideon Grajf analizirao je zločine u Aušvicu i Jasenovcu: Pavelićevi zlikovci su uživali u ubijanju, voleli su krv. Nemci osmislili likvidacije, da ne isprljaju ruke.

Prof. dr Gideon Grajf

Profesor dr Gideon Grajf, izraelski istoričar, analizirajući sistem koncentracionih logora Aušvic i Jasenovac, u svojoj multidisciplinarnoj studiji istražio je zločine u ovim logorima, njihove sličnosti i razlike.

Zaključio je: Jasenovac je balkanski Aušvic. Tako je i naslovio monografiju koja je, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije, prevedena i na srpski jezik.

– Sistemi oba logora su bili zli, vrlo okrutni, sadistički. Nacisti i ustaše brutalno su istrebljivali ljude, potiskujući bilo kakav moralni kodeks. U njima nije bilo ni trunke obične ljudske saosećajnosti. Ni milosti nije bilo. Bio sam iznenađen koliko su slični, ali i koliko se razlikuju – naveo je, za „Novosti“, profesor Grajf. – Razlika između Aušvica i Jasenovca je u tome što su ustaše uživale u ubijanju svojih žrtava, dok su Nemci koristili gasne komore, ubijali su ih sterilno, nisu želeli da im žrtve budu pred očima.

Ustaše su, međutim, uživale da vide nečiju patnju, nečiji poslednji udah. Uživale su u ubijanju. One su obožavale smrt.

U toj studiji, prvoj komparativnoj analizi Jasenovca i Aušvica u svetskoj istoriografiji, na oko sedam stotina strana profesor Grajf je opisao pedeset sedam ustaških metoda ubijanja i mučenja ljudi.

– Uz poklič „Za dom spremni“, ustaše su svoje žrtve, pre svih Srbe, davile u Savi, trovale cijanidom, topile u sapun, ubijale čekićem, maljem, vešale ih, čupale im grkljane, odsecale testise, vadile im delove utrobe, ubijale trudnice strujom… Dečje glave razbijale su o zidove.

Za sve ove metode svirepog ubijanja koje su primenjivale ustaše u Jasenovcu postoje dokazi – naveo je Grajf. – Ustaše su, očigledno, želele da nadmaše zločine Nemaca, i u Jasenovcu su u tome i uspele. Nemci su pokušali da ne isprljaju ruke. Njihova filozofija ubijanja je bila: ubijmo ljude na veoma čist način.

Šta to znači?

Mi nikada nećemo držati žrtvu u svojim rukama. Nikada nećemo isprljati ruke njenom krvlju. Ubijaćemo na tehnički, industrijski način. Tako su osmislili industrijalizaciju smrti. Novi sistem je radio kao fabrika s gasnim komorama u kojima nije bilo direktnog kontakta ubice sa žrtvama.

Ipak, vrhunac ustaških zlodela su koncentracioni logori za decu, koje nijedan nemački logor nije imao. Logori u kojima su deca izgladnjivana do smrti tipičan su ustaški izum, koji potvrđuje najmonstruozniji, neponovljiv zločin, apostrofirao je dr Gideon Grajf.

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: