fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

USKORO SMIRAJ PREBILOVAČKIH ŽRTAVA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/prebilovci/devic-prebilovci4.jpg

Na hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima počela je faza kamenorezačkih radova, tako da se izgradnja ove svetinje odvija planiranom dinamikom da bi u avgustu u kriptu mogle da budu pohranjene mošti svetih mučenika prebilovačkih, stradalih u Drugom svjetskom ratu.

U saopštenju Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske precizirano je da ovi radovi podrazumijevaju podizanje zidova crkve klesanim kamenom, oblaganje zidova opekom sa unutrašnje strane crkve, betoniranje greda i kose ploče amfiteatra na ulaznom portalu hrama.

Paroh mostarski Radivoje Krulj ranije je Srni potvrdio da je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve /SPC/ kanonizovao i ozvaničio svete novomučenike prebilovačke. „Od ove godine im neće biti služen parastos, već im se molimo da se oni Bogu mole za nas i da budu naši zastupnici“, rekao je sveštenik Krulj.

On je istakao da je gradnja ovog hrama od posebnog značaja, jer su Prebilovci mjesto srpske istine kao što su Jerusalim grad i golgota za svakog hrišćanina mjesto i epicentar njegovog života.

Krulj je poručio da se, obnavljajući Prebilovce i hramove, obnavlja život i da to treba da bude podsticaj za nove živote.

Zahvaljujući angažovanju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Vlade Srpske, Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, crkvene
opštine Čapljina, te vjerujućeg naroda, u Prebilovcima je prošle godine počela obnova hrama koji će biti podignut na ruševinama spomen-kripte prebilovačkim mučenicima.

U Prebilovcima je u Drugom svjetskom ratu od 1.000 stanovnika ubijeno njih 826, a do kraja rata broj poginulih povećan je na 850. Od toga, njih
600 su žene i djeca, najviše postradali u Šurmanačkoj jami u koju su živi gurnuti u dubinu od 66 metara 6. avgusta 1941. godine. Iz 57 porodica niko nije preživio.

Tokom otadžbinskog rata 1992. godine u Prebilovcima je razoreno i seosko groblje, spaljene su kosti mnogih pokojnika u grobnicama, a minirane su i
sravnjene sa zemljom nedovršena crkva i kripta, gdje su 1991. godine sahranjeni posmrtni ostaci žrtava prethodno izvađeni iz Šurmanačke i drugih jama u Hercegovini.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

PREBILOVAČKI NOVOMUČENICI SLAVE SE KAO SVETI

Jahura: Prebilovci su ujedinili Hercegovce sa obe strane Drine!

Pozovite 1432 za hram u Prebilovcima

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: