fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

УСКОРО ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ У ЗАВОДУ ЗА СУДСКУ МЕДИЦИНУ

Nedeljko_Mitrovic-c9e16caeПредсjедник Републичке организациjе породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изjавио jе Срни да би ускоро у Заводу за судску медицину Републике Српске требало да почне процес идентификациjе 657 посмртних остатака из три спомен-костурнице у Српскоj.

Митровић jе рекао да очекуjе да ће прво бити идентификовано 27 посмртних остатака српских бораца и цивила коjе су звjерски убили муџахедини на Озрену, додавши да се за 132 посмртна остатка српских бораца и цивила на том локалитету jош трага, jер су премjештени на непознату локациjу.

Говорећи о раду Института за нестала лица БиХ, Митровић jе оциjенио да jе успостављањем ове институциjе заустављен процес тражења несталих Срба у БиХ.

„Очекуjемо да ће нови сазив Савjета министара БиХ активирати Радну групу за реформу Института за нестала лица БиХ, jер се Институт налази у `залеђеном стању`, имаjући у виду чињеницу да jе многима истекао мандат“, закључио jе Митровић.

Директор Завода за судску медицину Републике Српске Жељко Каран рекао jе Срни да Заводу jош ниjе званично достављен захтjев шта треба да се ради.

„Заводу прво треба да се прослиjеди захтjев за идентификациjе на основу коjег ми радимо план и цjеновник идентификациjа“, истакао jе Каран.

У три спомен-костурнице у Републици Српскоj – у Бањалуци, Невесињу и Источном Сараjеву налази се 657 ексхумираних, неидентификованих посмртних остатака српских бораца и цивила.

Влада Српске усвоjила jе 19. марта информациjу о процесу идентификациjе несталих лица при Заводу за судску медицину Републике Српске.

Усвоjен jе и закључак, коjим се задужуjе Завод за судску медицину Републике Српске да изврши идентификациjу шест скелетних остатака коjи су ексхумирани на подручjу планине Озрен, а за коjе се оправдано претпоставља да jе риjеч о лицима коjа су била заробљена у кампу „Гостовић“.

Републички Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица задужен jе да овлаштеним лицима Завода за судску медицину Републике Српске обезбиjеди приступ Спомен-костурници у Бањалуци ради узимања коштаних узорака неопходних за ДНК анализу.

Министарство правде и Министарство финансиjа задужуjу се да за ову намjену обезбиjеде 32.000 КМ и да их дозначе на рачун Завода за судску медицину Републике Српске.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

МИТРОВИЋ: ДИСКРИМИНАТОРСКИ ОДНОС ИНСТИТУТА ЗА …

ЈОШ ЈЕДНА ГОДИНА БЕЗ ПОМАКА У ТРАЖЕЊУ НЕСТАЛИХ …

главни кочничари су институт за нестала лица и … – Jadovno 1941.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: