fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

USKORO IDENTIFIKACIJE U ZAVODU ZA SUDSKU MEDICINU

Nedeljko_Mitrovic-c9e16caePredsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je Srni da bi uskoro u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske trebalo da počne proces identifikacije 657 posmrtnih ostataka iz tri spomen-kosturnice u Srpskoj.

Mitrović je rekao da očekuje da će prvo biti identifikovano 27 posmrtnih ostataka srpskih boraca i civila koje su zvjerski ubili mudžahedini na Ozrenu, dodavši da se za 132 posmrtna ostatka srpskih boraca i civila na tom lokalitetu još traga, jer su premješteni na nepoznatu lokaciju.

Govoreći o radu Instituta za nestala lica BiH, Mitrović je ocijenio da je uspostavljanjem ove institucije zaustavljen proces traženja nestalih Srba u BiH.

„Očekujemo da će novi saziv Savjeta ministara BiH aktivirati Radnu grupu za reformu Instituta za nestala lica BiH, jer se Institut nalazi u `zaleđenom stanju`, imajući u vidu činjenicu da je mnogima istekao mandat“, zaključio je Mitrović.

Direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan rekao je Srni da Zavodu još nije zvanično dostavljen zahtjev šta treba da se radi.

„Zavodu prvo treba da se proslijedi zahtjev za identifikacije na osnovu kojeg mi radimo plan i cjenovnik identifikacija“, istakao je Karan.

U tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj – u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu nalazi se 657 ekshumiranih, neidentifikovanih posmrtnih ostataka srpskih boraca i civila.

Vlada Srpske usvojila je 19. marta informaciju o procesu identifikacije nestalih lica pri Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske.

Usvojen je i zaključak, kojim se zadužuje Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske da izvrši identifikaciju šest skeletnih ostataka koji su ekshumirani na području planine Ozren, a za koje se opravdano pretpostavlja da je riječ o licima koja su bila zarobljena u kampu „Gostović“.

Republički Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica zadužen je da ovlaštenim licima Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske obezbijedi pristup Spomen-kosturnici u Banjaluci radi uzimanja koštanih uzoraka neophodnih za DNK analizu.

Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija zadužuju se da za ovu namjenu obezbijede 32.000 KM i da ih doznače na račun Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

MITROVIĆ: DISKRIMINATORSKI ODNOS INSTITUTA ZA …

JOŠ JEDNA GODINA BEZ POMAKA U TRAŽENjU NESTALIH …

glavni kočničari su institut za nestala lica i … – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: