fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Umro je Milan Bastašić

U petak, 7. oktobra 2016. u Beogradu je umro Milan Bastašić. Posljednji ispraćaj biće na Novom groblju u Beogradu, u srijedu 12. oktobra u 15 časova.

Dr Milan Bastašić
Dr Milan Bastašić

Rođen je u Grubišnom Polju 30. januara 1931. godine u porodici Luke i Evice (r. Đukić), kao treće dijete. Otac mu je bio solunski dobrovoljac. Tadašnju četvorogodišnju osnovnu školu je završio u Grubišnom Polju.
Krajem aprila 1941. godine hrvatske ustaše mu hapse oca i osamnaestogodišnjeg brata Stevu i potom ih ubijaju u Jadovnu na Velebitu. Poslije masovnog masakra srpskog naroda na Bilogori i u Grubišnom Polju koncem septembra i početkom oktobra 1942, Milana su sa muškarcima ustaše otjerale u Jasenovac, a majku i sestru Jovanku u Sisak. Igrom slučaja se spašavaju iz logora.

Krajem rata, po oslobođenju Grubišnog Polja, pošao je u gimnaziju, a malu maturu položio u Daruvaru 1947. godine. Sanitetsku oficirsku školu završio je u Ljubljani 1950. i raspoređen na dužnost u Gospić, gdje je položio veliku maturu 1953. godine. Poslije premještaja u Zagreb, upisao se na Medicinski fakultet u Zagrebu i 1961. godine promovisan za doktora medicine. Opštom medicinom u vojsci bavi se do 1964. godine kada dobija specijalizaciju Epidemiologije koju zajedno sa Javnim zdravstvom uspješno završava u Zagrebu, a polaže u Beogradu.
Doktorsku disertaciju odbranio je na Zagrebačkom sveučilištu 1982. godine. Učestvovao je u četiri objavljena naučna rada, vodio jedan naučno-istraživački projekat i objavio više od četrdeset stručnih i javno-zdravstvenih saopštenja i publikacija. Za vrijeme epidemije variole na Kosovu i Metohiji 1972. godine, rukovodio je suzbijanjem te bolesti u opštinama Klina i Istok.
Od 1972. do 1975. Bio je savjetnik u republičkom Sekretarijatu narodne odbrane SRH. U vojnoj hijerarhiji napredovao je do čina pukovnika u koji je unaprijeđen 1975. godine. Na posljednju dužnost u JNA – Upravnik Zavoda za preventivnomedicinsku zaštitu zagrebačke armijske oblasti – postavljen je 1980. godine. Savez komunista napustio je 1986. godine, a penzionisan je 1987. godine u 56. godini života.

Devedesetih godina se opredjeljuje za opstanak SFRJ, a poslije secesije Slovenije i Hrvatske jasno i javno brani interese, opšteljudska i nacionalna prava srpskog naroda Bilogore. Spašavajući život, Hrvatsku je napustio 15. avgusta 1991. godine, da bi se uskoro vratio na Bučje kao dobrovoljac za rad u vojnoj bolnici vojske RSK. Po završetku građanskog rata u Hrvatskoj živi u Beogradu, prvi je predsjednik Zavičajnog udruženja „Bilogora“ osnovanog 2008. sa sjedištem u Beogradu, kada uz niz intervjua i tekstova objavljuje i kapitalno djelo „BILOGORA I GRUBIŠNO POLjE 1941–1991.“

Bio je jedan od osnivača udruženja građana „Jadovno 1941.“
Sa Milanovim odlaskom na gubitku nisu samo najrođeniji, već i svi mi sa kojima je bio blizak i svi drugi za koje je Milan i svojim riječima i samim svojim postojanjem bio istovremeno i sjećanje i spomenik i opomena, pa i savjest našeg bilogorskog i srpskog roda.

Posljednji ispraćaj biće na Novom groblju u Beogradu, u srijedu 12. oktobra u 15 časova.

Slava mu!

Ranko Radelić

Zavičajno udruženje „Bilogora“

 

Vezane vijesti:

Dušan Bastašić: Besjeda na očevom ispraćaju

Milan je bio istovremeno i sjećanje i spomenik i opomena

Kao značajno delo ostaje Milanova vredna knjiga Bilogora i Grubišno Polje 1941–1991.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: