fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Kome će nemački ustašofil da govori o Holokaustu u Beogradu?

Vladimir Umeljić
Vladimir Umeljić

Otvoreno pismo Vladimira Umeljića pokroviteljima, organizatorima i učesnicima u manifestaciji „Eskalacija u Holokaust: od streljačkih vodova do gasnih kamiona koncentracionog logora na Sajmištu – dve odlučujuće faze Holokausta u Srbiji“, 20-22.04.2016. u Beogradu.

Gospoda

Rukovodilac komemorativnog projekta i direktor Istorijskog arhiva Beograda, Dragan Gačić,

Goran Vesić, gradski menadžer,

Njegova Ekscelencija, Ambasador Izraela u Srbiji, Josef Levi,

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, dr Ruben Fuks

Poštovana gospodo,

Vi ste pokrovitelji, organizatori i učesnici u manifestaciji „Eskalacija u Holokaust: od streljačkih vodova do gasnih kamiona koncentracionog logora na Sajmištu – dve odlučujuće faze Holokausta u Srbiji“, 20-22.04.2016. u Beogradu.
Kulturu sećanja na ovaj „najstrašniji zločin koji istorija čovečanstva poznaje“ (Rafael Lemkin) je, sigurno, neophodno što intenzivnije gajiti i braniti, sasvim u smislu duboko humanog principa „Nikad više!“ a naročito s obzirom na opasne neonacističke nebuloze u smislu njihove „Laži o Aušvicu“, dakle relativizovanja i poricanja Holokausta, kao i u odnosu na ponovno jačanje antisemitizma i radikalne desnice u Evropi našeg vremena.

Više je nego opravdano da se podseća na strahote Holokausta nad Jevrejima i Porajmosa nad Romima a naravno da mi je nejasno, nerazumljivo (i više nego neopravdano) da se u programu nijednom rečju ne predviđa tematizovanje trećeg velikog genocida u senci 2. svetskog rata, Srbocida hrvatske države 1941-1945, čijom žrtvom su pale stotine hiljada Srba, ali i desetine hiljada Jevreja i Roma.
Istovremeno smo svedoci da će „Koordinacija Jevrejskih opština u Hrvatskoj bojkotovati ovogodišnju komemoraciju žrtvama koncentracionog logora Jasenovac u znak protesta zbog relativizacije i revitalizacije ustaštva“, sa čim se i dr Ruben Fuks s pravom solidarisao: „Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije dr Ruben Fuks izjavio je danas da podržava odluku predstavnika Jevreja u Hrvatskoj da zbog relativizacije ustaštva bojkotuju centralnu komemoraciju u Jasenovcu“. Tome su se u međuvremenu pridružili verska zajednica Bet Izrael i Srpsko narodno veće u Hrvatskoj.

Skrećem Vam stoga pažnju i na teško shvatljivu činjenicu, da nemački referent pri ovoj manifestaciji, Aleksander Korb, pripada najgorljivijim današnjim apologetima tadašnjeg zločinačkog režima u hrvatskoj državi 1941-1945, gde se po njemu nikada „nije desio genocid nad Srbima“, za koga su ustaški zločini samo „navodni“, jer su Srbi svoje ustaške ubice „satanizovali“ i svoje srpske žrtve „nacionalistički, komunistički i antikatolički instrumentalizovali i cinično kultivisali“, dok su ustaše u suštini bili samo „sanjari“ i „vizionari“.

Ja zaista ne znam šta je „relativizacija i revitalizacija ustaštva“, ako ne to?

Aleksander Korb
Aleksander Korb

Da li je dakle učešće Aleksandra Korba razlog da se Vi pri (još jednom – apsolutno opravdanoj) komemoraciji Holokausta i Porajmosa istovremeno (još jednom – apsolutno neopravdano) niti ne dotičete trećeg velikog genocida u senci 2. svetskog rata, Srbocida hrvatske države 1941-1945, čijom žrtvom su – još jednom – pale stotine hiljada Srba, ali i desetine hiljada Jevreja i Roma?
Ne želim da verujem da Vi sledite selektivnom, nenaučnom i antihumanom stavu jednog eminentnog predstavnika „Nemačke verzije „Laži o Jasenovcu“. Za podsećanje – jedan drugi (i sasvim drugačiji) nemački istoričar, Holm Sundhaussen, u jednoj ranijoj hrvatskoj naučnoj publikaciji ovaj (i Korbov) način delanja na sledeći način karakteriše:

„Ono što desnoradikalni, neonacistički krugovi u Njemačkoj i drugim nekim zemljama, označavaju kao ’laž o Aušvicu’ za nacionalističke su krugove u Hrvatskoj ’laži o Jasenovcu’ odnosno ’jasenovačka bajka’. U oba slučaja radi se o tome da se brojčano neegzaktni i manjkavo dokumentirani zločin bagatelizira u svojim dimenzijama do neprepoznatljivosti ili u potpunosti porekne. I u jednom i u drugom slučaju riječ je o čišćenju dotične ’nacionalne’ prošlosti, pri čemu se masovna ubojstva objašnjavaju kao puke klevete i povijesni falsifikati.“

Na Vama je da odlučite – može li se, sme li se dati legitimitet jednom takvom zagovorniku „Nemačke verzije „Laži o Jasenovcu“ (analogno neonacističkoj „Laži o Aušvicu“, relativizovanju i poricanju Holokausta) i apologetu ustaštva, stavljajući mu na raspolaganje jednu ovakvu javnu tribinu a sa učešćem kako visokih naučnih i političkih predstavnika Srbije i Beograda, tako i najviših predstavnika naroda-žrtve Holokausta u Srbiji, Njegove Ekscelenicije ambasadora Izraela i Predsednika Saveza jevrejskih opština?
To bi, po meni, bilo analogno pozivanju na pr. rimokatoličkog biskupa R. Vilijemsona, člana vođstva uticajnog i ultrakonzervativnog „Bratstva Sv. Pija X“, na jednu komemoraciju žrtvama Srbocida, bez obzira na njegov upravo kriminalni stav (javno iznet 1998. i 2008.): „Holokaust je jedna jevrejska izmišljotina, kojim oni žele da nas bace na kolena, da bi iznudili akceptiranje njihove države Izraela!“
Na Vama je, dakle, želite li da ponesete tu tešku ljudsku i moralnu, naučnu i političku odgovornost ili ne.

S poštovanjem,
Vladimir Umeljić

Krähenweg 9a
D-63814 Mainaschaff

P.S.
Odgovor je došao od gospođe Nevene Bajalice „u ime projektnog tima“. Na moje pitanje zašto se izbegava da se na tom skupu tematizuje i Srbocid hrvatske države 1941-1945 nije utrošena nijedna reč, a u masi banalnih fraza zašto ostaju pri referentu Aleksandru Korbu izdvaja se samo: „on nam je bio preporučen od Jad Vašema“.

Moj odgovor je glasio:

Poštovana gospođo Bajalica, poštovani članovi projektnog tima,
Zahvaljujem Vam na odgovoru i primam sa žaljenjem k znanju da Vama vrlo dobronamerno ponuđeni, provereni i lako proverljivi argumenti nisu dovoljan razlog za od Vas u odgovoru apostrofiranu „konstruktivnu i argumentovanu kritičku akademsku debatu“, već dostaju samo za opšte formulacije, tj. za ostajanje pri jednoj nesumnjivo pogrešnoj odluci, izboru.

Bez želje da iole postavim u pitanje nesumnjivi svetski autoritet Instituta Jad Vašem, želim da konstatujem da niko nije nepogrešiv, pa ni ta izuzetno značajna instutucija. Jasno je da ste Vi odlučili da, uprkos činjeničnom stanju stvari, sa kojim ste sada definitivno upoznati, ipak preuzmete tešku ljudsku i moralnu, naučnu i političku, ličnu i institucionalizovanu odgovornost, za koju Vam ni preporuka Instituta Jad Vašem ne može dodeliti apsoluciju, jer, složićete se, niko nije savršen i polazim od toga da Jad Vašem – za razliku od Vas – nije zaista upoznat sa pravim stanjem stvari.

S poštovanjem,
Vladimir Umeljić

Vezane vijesti:

Eskalacija u Holokaust od streljačkih vodova do gasnih kamiona koncentracionog logora na Sajmištu

IAB Program Manifestacija Beograd

Poziv na konferenciju

Prezentacija-projekta-SRPSKI

Vladimir Umeljić – Genocid kao deo kulturološke tradicije Zapadne i Srednje Evrope?

Drska i sramna revizija istorije – Jadovno 1941.

Reagovanje Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu

VLADIMIR UMELjIĆ: IVAN HANS MERC I JEZUITI – Jadovno …

Vladimir Umeljić: PERSPEKTIVE – Jadovno 1941.

Stepinac – dio zločinačkog sistema – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: