Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Holokaust u Srbiji kao neodvojivi deo zajedničkog evropskog narativa o Holokaustu

Datum objave: nedelja, 10 aprila, 2016
Veličina slova: A- A+

LOGO-short-SRPSKI1-300x129Širi cilj projekta je stvaranje međunarodne platforme za razmenu iskustava iz oblasti komemoracije, istraživanja i edukacije o Holokaustu, koja će posebnu pažnju posvetiti Holokaustu u Srbiji kao neodvojivom delu zajedničkog evropskog narativa o Holokaustu, i njegovom uticaju na stvaranje zajedničkih evropskih vrednosti tolerancije i raznolikosti kao osnove savremenog demokratskog društva.

Tri dana programa
Trodnevnu manifestaciju obeležiće bogat program (u dnu ovog priloga) sa mnoštvom domaćih i inostranih gostiju.

Izložba
20. aprila će u Istorijskom arhivu Beograda biti otvorena izložba ”Oktobar 1941 – Eskalacija u Holokaust” čiji su autori istoričar dr Milovan Pisari i umetnik Nikola Radić Lukati, članovi Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu.

Međunarodna konferencija
21. aprila će u Palati Srbija biti održana međunarodna konferencija posvećena temama ”Holokaust u Srbiji i širi plan za uništenje evropskih Jevreja” i ”Holokaust i Porajmos u kulturi sećanja: regionalne specifičnosti i zajednički evropski narativ kao temelj društvenih vrednosti raznolikosti, tolerancije i ljudskih prava”. Na konferenciji će osim domaćih, učestvovati i niz međunarodnih stručnjaka iz Holandije, Velike Britanije, Nemačke, Austrije, Mađarske, Izraela, Švedske i Hrvatske.

Radionice sa međunarodnim ekspertima
22. aprila biće održane dve radionice u Istorijskom arhivu Beograda. Prva radionica je u organizaciji holandskog Instituta za studije rata, Holokausta i genocida (NIOD) u okviru koje će stručnjaci iz Jevrejskog istorijskog muzeja iz Amsterdama predstaviti svoja iskustva u radu na arhivskoj građi žrtava Holokausta i stvaranja ”digitalnog spomenika”. Drugu radionicu organizuje Teraforming, na temu ”Grafička novela i edukacija o Holokaustu”. U okviru radionice stručnjaci iz Srbije, Nemačke i Holandije predstaviće savremene svetske trendove u učenju o Holokaustu kroz upotrebu ilustracija i naracije grafičkih novela.

Više detalja o programu biće objavljeno uskoro na ovom veb mestu, javnim medijima i na društvenim mrežama.

IAB Program Manifestacija Beograd

Poziv na konferenciju

Izvor: Eskalacija u Holokaust od streljačkih vodova do gasnih kamiona koncentracionog logora na Sajmištu

Vezane vijesti:

Reagovanje Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top