Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Holokaust u Srbiji kao neodvojivi deo zajedničkog evropskog narativa o Holokaustu

Datum objave: nedelja, 10 aprila, 2016
Veličina slova: A- A+

LOGO-short-SRPSKI1-300x129Širi cilj projekta je stvaranje međunarodne platforme za razmenu iskustava iz oblasti komemoracije, istraživanja i edukacije o Holokaustu, koja će posebnu pažnju posvetiti Holokaustu u Srbiji kao neodvojivom delu zajedničkog evropskog narativa o Holokaustu, i njegovom uticaju na stvaranje zajedničkih evropskih vrednosti tolerancije i raznolikosti kao osnove savremenog demokratskog društva.

Tri dana programa
Trodnevnu manifestaciju obeležiće bogat program (u dnu ovog priloga) sa mnoštvom domaćih i inostranih gostiju.

Izložba
20. aprila će u Istorijskom arhivu Beograda biti otvorena izložba ”Oktobar 1941 – Eskalacija u Holokaust” čiji su autori istoričar dr Milovan Pisari i umetnik Nikola Radić Lukati, članovi Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu.

Međunarodna konferencija
21. aprila će u Palati Srbija biti održana međunarodna konferencija posvećena temama ”Holokaust u Srbiji i širi plan za uništenje evropskih Jevreja” i ”Holokaust i Porajmos u kulturi sećanja: regionalne specifičnosti i zajednički evropski narativ kao temelj društvenih vrednosti raznolikosti, tolerancije i ljudskih prava”. Na konferenciji će osim domaćih, učestvovati i niz međunarodnih stručnjaka iz Holandije, Velike Britanije, Nemačke, Austrije, Mađarske, Izraela, Švedske i Hrvatske.

Radionice sa međunarodnim ekspertima
22. aprila biće održane dve radionice u Istorijskom arhivu Beograda. Prva radionica je u organizaciji holandskog Instituta za studije rata, Holokausta i genocida (NIOD) u okviru koje će stručnjaci iz Jevrejskog istorijskog muzeja iz Amsterdama predstaviti svoja iskustva u radu na arhivskoj građi žrtava Holokausta i stvaranja ”digitalnog spomenika”. Drugu radionicu organizuje Teraforming, na temu ”Grafička novela i edukacija o Holokaustu”. U okviru radionice stručnjaci iz Srbije, Nemačke i Holandije predstaviće savremene svetske trendove u učenju o Holokaustu kroz upotrebu ilustracija i naracije grafičkih novela.

Više detalja o programu biće objavljeno uskoro na ovom veb mestu, javnim medijima i na društvenim mrežama.

IAB Program Manifestacija Beograd

Poziv na konferenciju

Izvor: Eskalacija u Holokaust od streljačkih vodova do gasnih kamiona koncentracionog logora na Sajmištu

Vezane vijesti:

Reagovanje Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top