Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Umeljić: Arhive Vatikana kriju broj Srba ubijenih u NDH

Istoričar Vladimir Umeljić izjavio je da se broj žrtava u ustaškom logoru Jasenovac sigurno mjeri stotinama hiljada, ali da brojkama ne treba licitirati, a statistikom će se, smatra, „moći baratati“ ako se jednog dana desi čudo i otvore vatikanske arhive.

Vatikan (Foto:Fotolia/Whitewizzard) -
Vatikan (Foto:Fotolia/Whitewizzard)

Umeljić je za Večernje novosti rekao da i dalje smatra da je nemoguće utvrditi precizan broj žrtava u Jasenovcu, jer je veliki dio dokumentacije uništen u vrijeme Josipa Broza Tita da bi se prikrio genocid nad Srbima.

On je naveo da je ubijeđen da Vatikan neće potpuno otvoriti i dati na uvid dokumentaciju u vezi sa pontifikatom pape Pija Dvanaestog, na proljeće, za kada je to najavljeno.

Umeljić, koji je i naučnik i teolog, istakao je da je u NDH počinjen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, da su samo u toj ustaškoj tvorevini osnivani dječiji logori, kao i da je bilo evidentno nasilno pokatoličavanje Srba.

Rimokatolički sveštenici bili su integrisani u najviše svjetovne i državne upravne strukture NDH, tvrdi ovaj istoričar iz Njemačke, te dodaje da su podsticali, upućivali ili čak predvodili državne i paradržavne eskadrone smrti, povremeno vodeći i koncentracione logore.

– Ne postoji ni promil vjerovatnoće da nadbiskup Stepnac o tome ništa nije znao i da je u tom moru smrti i krvi, sačuvao čiste ruke, kako to želi da prikaže Katolička crkva u Hrvatskoj – rekao je Umeljić.

Prema njegovim riječima, NDH je protjerala 334 od 577 srpskih sveštenika, 187 ih je ubijeno, kao i 30 monaha i dva vjeročitelja, a kraj 1941. godine žive su dočekala četvorica episkopa od ukupno devet koliko ih je imala Srpska pravoslavna crkva 10. aprila 1941. godine u novoosnovanoj hrvatskoj državi.

Umeljić je istakao da su srpske crkve mahom uništene i opljačkane, a neke su pretvorene u štale i klozete, kao i da nije zabilježeno protevljenje Stepinca ni njegove rimokatoličke hijerarhije.

On je krajem novembra 2019. godine predstavio rezultate svojih istraživanja u Jerusalimu, na okruglom stolu o srpsko-jevrejskim odnosima, koji su priredili Institut za studije antiterorizma iz Izraela, Arhiv Vojvodine i Centar za društvenu stabilnost iz Novog Sada, kao i Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost iz Beograda.

Umeljić je istakao da je ovo bio prvi skup takvog formata održan izvan Srbije, uz učešće eminentnih istraživača iz Srbije, Izraela, SAD, Italije i drugih zemljala.

– Velika je sreća što imamo profesora Gideona Grajfa i jevrejske istraživače genocida koji mogu da budu uzor nama i svima ostalima. Srbi su u izučavanju genocida uradili neverovatno malo, a Romi najmanje. Dokle god argumenti stoje na našoj strani, kad-tad će istina prodrijeti u svijet – rekao je Umeljić.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: