Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

UG JADOVNO 1941, BEOGRAD: BUĐENjE SVIJESTI O STRADANjU SRBA

Promocija novosnovanog UG JADOVNO 1941. Beograd, 19.02.2014. - Promocija novosnovanog UG JADOVNO 1941, Beograd - 19.02.2014.U Beogradu je sinoć, u parohijskom domu Hrama Svetog Save na Vračaru, predstavljeno Udruženje građana „Jadovno 1941.“ iz Beograda, osnovano na inicijativu istoimenog udruženja iz Banjaluke, koje okuplja potomke i poštovaoce žrtava komleksa ustaških koncentracionih logora Gospić-Jadovno-Pag u nekadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/.

Predsjednik novosnovanog udruženja Milorad Milošević rekao je da će prioriteti ove organizacije biti buđenje svijesti o stradanju srpskog naroda, podsticanje pamćenja i objelodanjivanje istine.
On je istakao da će udruženje sa tim ciljem organizovati izložbe, predavanja i druge aktivnosti, te izrazio očekivanje da će to rezultirati i masovnijem odzivu ljudi iz Srbije na pomen koji se svake godine organizuje kod Jadovna.

Predsjednik Udruženja studenata istorije „Dr Milan Vasić“ iz Banjaluke Predrag Lozo rekao je da se osnivanjem beogradskog udruženja željelo pokazati da za kulturu sjećanja ne smiju postojati granice, pogotovo one unutar srpskog korpusa.  „Ovo su teme koje se duboko tiču identiteta našeg naroda i svakog pojedinca i za njih ne smije biti prepreka. Moramo zajedno raditi na kulturološkom polju uspostavljanja adekvatnog odnosa prema prošlosti, gdje žrtve genocida treba da imaju posebno mjesto“, istakao je Lozo.
Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke Dušan Bastašić rekao je da je namjera bila da Udruženje i u Srbiji ima svoje pravno lice kako bi mogli svoje projekte prijavljivati i kod vlasti Srbije.
Novo udruženje pokrenulo je sedam osnivača sa cijelog stradalničkog područja – Like, Slavonije, Hercegovine, Dalmacije, Republike Srpske i Srbije, imajući u vidu činjenicu da najveći broj poštovalaca jadovničkih žrtava dolazi upravo iz Srbije, gdje živi i znatan broj potomaka žrtava genocida.

Promociji su prisustvovali i vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida iz Beograda Veljko Đurić Mišina, koji je ukazao da se, za razliku od Jasenovca, o Jadovnu u prošlosti vršilo vrlo malo istraživanja, kao i član Odbora direktora Evropskog savjeta jevrejskih zajednica iz Beograda Aleksandar Nećak.

Jadovno je bio prvi likvidacioni centar,tadašnje NDH-a. Za samo 132 dana na najmonstruozniji način ubijeno je najmanje 40.123 nedužnih ljudi, staraca, žena i djece. Od tog broja, ubijeno je 38.010 Srba, 1.999 Jevreja, kao i jedan broj ideoloških protivnika režima NDH-a.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Promocija novoosnovanog udruženja Jadovno 1941. iz Beograda

VIDEO: O JADOVNU NA BEOGRADSKOM PRAVNOM FAKULTETU

BASTAŠIĆ: ANTISRPSKA HISTERIJA DOPRINOSI NEGACIJI ZLOČINA NDH

Foto: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

I to je moguće: Beograd postidio Banju Luku

Video: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

IZLOŽBA O USTAŠKIM ZLOČINIMA U JADOVNU

Novi Sad: otvorena izložba Moje Jadovno

Marko Kovačević: O Izložbi „Moje Jadovno“ u KCNS – Jadovno 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: