Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BASTAŠIĆ: ANTISRPSKA HISTERIJA DOPRINOSI NEGACIJI ZLOČINA NDH

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/pravni-tribina.jpg

BEOGRAD, /SRNA/ – Predsjednik Udruženja građana „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke Dušan Bastašić izjavio je u Beogradu da antisrpska histerija koja vlada savremenom Hrvatskom doprinosi tome da se zločini počinjeni nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ negiraju i ignorišu.

 Govoreći o Gospićkom sistemu logora, kao prvom likvidacionom centru NDH, Bastašić je slušaoce predavanja na beogradskom Pravnom fakultetu upoznao o činjenicama koje hrvatska savremena istorija prikriva, a koje pokazuju da je u 132 dana postojanja u tim logorima ubijeno više od 40.123 ljudi, od kojih 38.000 Srba i 2.000 Jevreja. On je, kao posebno porazne, naveo izjave nekadašnjeg predsjednika Hrvatske i samodeklarisanog antifašiste Stjepana Mesića na ovogodišnjem obilježavanju stradanja Srba na Pagu 26. juna da „ubistva nisu počinili Hrvati nego Ustaše“.

„Ono što Mesić nije rekao i ono što vi, vjerovatno, ne znate je da je NDH bila država u punom kapacitetu. I ta država je stala iza zločina. Ono što ovaj sistem logora čini posebno monstruoznim je da je unutar njega postojao logor Metajna, namijenjen isključivo za ubijanje žena i djece – prvi takvog tipa u ratnoj Evropi“, rekao je Bastašić.

On je dodao da, i pored izostanka jasne institucionalne podrške, Udruženje čini sve da nevine žrtve Jadovna i ostalih stratišta na ovom području ne ostanu zaboravljene.
„Vodimo kalendar genocida i praktično slijedimo svaki trag. Ukoliko imamo samo jednu rečenicu svjedoka, mi istražujemo. Uspostavili smo foto-arhiv, audio-arhiv i već raspolažemo značajnim bibliotečkim fondom“, naveo je Bastašić.
Tokom rasprave koja je uslijedila nakon predavanja, studenti Pravnog fakulteta i brojni Beograđani starijih generacija, Bastašiću su postavili niz pitanja i dodatno se informisali o Gospićkom logorima, za koji su, uglavnom, po prvi put i čuli.

Izvor: srna

NAJAVA: O JADOVNU NA BEOGRADSKOM PRAVNOM FAKULTETU

KOMPLEKS JADOVNO

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: