fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

IZLOŽBA O USTAŠKIM ZLOČINIMA U JADOVNU

Izložba "Moje Jadovno" otvorena je u Muzeju Kozare u Prijedoru u saradnji sa Udruženjem građana "Jadovno 1941" iz BanjalukeNovi Sad: otvorena izložba Moje Jadovno

NOVI SAD, 10. JANUARA /SRNA/ – Izložba pod nazivom „Moje Jadovno“, posvećena stradanju Srba i Jevreja u hrvatskom logoru Jadovno tokom Drugog svjetskog rata, otvorena je večeras u Novom Sadu. Dušan Bastašić, jedan od koautora izložbe, rekao je za Srnu da je Jadovno bio prvi koncentracioni logor u porobljenoj Evropi koji je iz genocidnih namjera osnovao ustaški režim tadašnje Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

„Za samo 132 dana, na najmonstruozniji način pobijeno je najmanje 40.123 nedužnih ljudi, staraca, žena, djece. Od tog broja, Srba je bilo 38.010, Jevreja 1.998, kao i jedan broj ideoloških protivnika režima NDH“, rekao je Bastašić, koji je osnivač i predsjednik Udruženja građana „Jadovno 1941“.

Prema njegovim riječima, tek u posljednje tri godine istina o genocidu u Jadovnu polagano isplivava – kako u domaću, tako i u svjetsku javnost.

Koautor izložbe Predrag Lozo rekao je da potomci i poštovaoci žrtava Jadovnog, kao i istraživači, i danas nailaze na prepreke u borbi za istinu o ustaškim zločinima u ovom logoru.

„To je rezultat nekih novih dešavanja, koje podržava neka nova svjetska pravda. A kakva je ona, vidjeli smo nedavno na primjeru oslobađajućih presuda Haškog tribunala dokazanim zločincima“, kaže Lozo.

Andrej Fajgelj, direktor Kulturnog centra Novog Sada u kojem je izložba otvorena, ocijenio je da je sramotno što današnje generacije ne znaju skoro ništa o logoru smrti Jadovno, koji su ustaške vlasti osnovale u maju 1941. godine na planini Velebit u Lici.

Izložba „Moje Jadovno“ biće postavljena do 28. januara, a više od 300 fotografija i dokumenta iz tog logora smrti izloženo je na 16 velikih panoa.

Organizatori izložbe su Udruženje građana „Jadovno 1941“ i Kulturni centar Novog Sada.

Osim Bastašića i Loze, koautor izložbe je Dragoslav Ilić, koji iz opravdanih razloga nije prisutvovao večerašnjem otvaranju u Novom Sadu.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: