Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Убице шетају градом

Датум објаве: среда, 30 јануара, 2019
Величина слова: A- A+

Прва акција албанских есесоваца – рација на Јевреје у Приштини. Криминалци ослобођени и ушли у састав дивизије

Хитлер је марта 1944. године ослободио из заробљеништва око 4.000 Албанаца, бивших војника краљевске Југословенске војске. Они су стављени на располагање Химлеру како би их мобилисао у СС дивизију. Повратак ратних војних заробљеника приказиван је као велики успех албанског квислиншког вођства, али и као великодушност и пријатељски гест Хитлера и немачког Рајха према Албанцима.

Бивши заробљеници почели су да пристижу првих дана априла и приређивани су им помпезни дочеци. Већ у Београду су их сачекивали припадници Албанског народног савеза и започињало је убеђивање за ступање у 21. СС-дивизију „Скендербег“. По доласку у своја места пуштени су кућама на једномесечно одсуство, али им нису издавана лична документа како би остали под контролом власти.

Пошто је одзив био мањи од очекиваног, општине су писмено позивале бивше заробљенике, наређујући им да ступе у војску, претећи им репресалијама. Од тога није било велике користи, а многи су напуштали места становања и скривали се у другим крајевима.

Априла 1944. године из Немачке је, преко Мађарске, враћена у Југославију 13. СС брдска босанско-херцеговачка „Ханџар“ дивизија. Албански војници из ове дивизије враћени су на Косово како би, због борбених искустава, чинили језгро 21. СС-брдске дивизије „Скендербег“. У пропагандне сврхе, парадирали су улицама свих већих косовских места.

Немци и њихови домаћи сарадници су се послужили и криминалцима. Осуђеници због убиства или крађе ослобођени су даљег издржавања казни, уколико су прихватили понуду да постану војници у СС дивизији „Скендербег“.

ТАЏИКИ КАО ПОЈАЧАЊЕ
Крајем 1943. године, Немци су у крајеве који су 1941. године припојени Албанији довели 90 Таџика, а јануара 1944. године још 50 Туркмена. Део Таджика распоређен је у местима на путу Косовска Митровица – Пећ. То су били бивши совјетски војници, који су после пада у заробљеништво, ступили у немачку службу. Немци су рачунали да ће они, као муслимани, лакше успостављати везе са локалним становништвом и убрзати мобилизацију.

До 1. октобра 1944. године било је окупљено 11.398 лица, од којих је оглашено способним 9.275 из чега се види да је дивизија била попуњена мање од предвиђеног формацијског састава – 25.000 војника.

Дивизија је поред Косова преузела обезбеђење подручја Кукса у Албанији, Плава и Гусиња и западне Македоније. Истовремено је осигуравала железничку пругу Скопље – Косовска Митровица на делу који се налазио на албанској територији и пругу од Косова Поља до Пећи.

Прва акција припадника 21. СС дивизије „Скендербег“ на Косову била је рација на Јевреје у Приштини, која је започела у поноћ 14. маја 1944. године. Према службеним подацима, ухапшен је 281 Јеврејин, једном речју све јеврејско становништво које су затекли у граду.

У другој акцији која је била усмерена на припаднике НОП, како се наводи у извештају команданта 21. СС-дивизије „Скендербег“ од 2. октобра 1944. године ухапшено је 210 лица. Иначе, припадници дивизије су од краја маја до почетка јуна 1944. године ухапсили укупно 519 лица, Срба и Јевреја.

У току 1942. године италијанске власти су интернирале Јевреје избегле из Србије, а онда и све локалне Јевреје, мушкарце од 14 до 65 година и одвели их у концентрациони логор у Берат. Потом су Немци 14. маја 1944. године извршили блокаду града, и похапсили све Јевреје у Приштини, који су на крају завршили у логору на Сајмишту. Двојицу Мушона, Ашера и његовог сина Соломона, издвојили су од осталих и пребили до крви, а затим стрељали у Таук-башти крај Приштине. Повод је била тобожња њихова изјава да ће за сваког убијеног немачког официра дати 10 наполеона, а за сваког убијеног немачког војника пет.

У Косовској Митровици су све јеврејске радње затворене, а Јеврејима стављена жута трака. У пљачки јеврејских радњи и станова истицали су се сарадници Гестапоа Перијуц Мамут, Рамиз Мулић и Осман Ибрахимовић, који је био шеф Комесаријата за јеврејска имања. По његовом налогу јеврејски храм је демолиран, а књиге и документа из архиве су уништени. Јануара 1942. године убијена је Матилда Рубен и стрељано је пет Јевреја из Дуге Пољане код Новог Пазара.

У Приштини у пљачкању јеврејске имовине као и злостављању Јевреја, учествовали су и органи шиптарске власти – квестуре, као и припадници Албанског косовског фашистичког комитета Маљуш Косова, председник албанског комитета Џемал-бег Исмаил Канли, шеф полиције, и чланови Комитета Рашид Мемедали, председник општине Рифат Шукри Рамадан, Махмуд Шабан Пашић, Јахја шех Асан и други.

Са територије Косова и Метохије у току Другог светског рата страдало је 210 Јевреја.

У документу Јеврејског историјског архива под бројем 3727/к. 22-2а-2/5 се између осталог истиче:

„За све злочине који су током окупације извршени над Јеврејима Космета, сматрамо да је крив фашистички албански комитет. Нама нису познати сви припадници тога комитета, но сматрамо да би многи од њих, који данас (1945. године) уживајући права слободних грађана, шетају улицама Приштине, могли да дадну драгоцене податке о злочиначкој делатности споменутог комитета. Поједина имена која су нам позната наводимо: Шахсивар Алић, Хусен Приштина, Тахир Калџиу, Рушид Мехмет, Малуш Косова, Садик Галимуни. У ред провокатора убрајамо Раиф Батала и Мурат Мамута-глободар (који је поред осталог у својству гр. полицајца учествовао у блокади против Јевреја)…

Да је у овим акцијама суделовала 21. брдска СС дивизија „Скендербег“ може се уочити у документима ове квислиншке јединице. Тако се у дневном извештају 21. СС-дивизије „Скендербег“ од 13. јула 1944. године каже:

„Од 25. маја до 5. јула 1944. године Дивизија „Скендербег“ је ухапсила 510 Јевреја, Срба, комуниста и помагача и политички сумњивих. Они су смештени у прихватне логоре, 249 их је отерано на рад у Рајх“.

(Наставиће се)

Аутор: Павле Џелетовић Иванов

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

Везане вијести:

Гестапо нуди државу!

Молба моћном Химлеру

Фирер обукао логораше

Гебелс крстио дивизију

Потомак пророка Мухамеда

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top