Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U ZAGREBU IDENTIFIKOVANI POSMRTNI OSTACI DEVETORO SRBA

Identifikacija nestalih Foto: ilustracija
Identifikacija nestalih Foto: ilustracija

U Zagrebu su identifikovani posmrtni ostaci devet lica srpske nacionalnosti, stradalih na području sjeverne Dalmacije, Like, Banije i zapadne Slavonije u 1991. godini i 1995. godine, saopšteno je danas iz Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu identifikovani su Milan Ilije Gnjatović, koji je rođen 1920. godine, iz Bilišana kod Obrovca, Pejo Stojana Šever, rođen 1956. godine iz Bunića, opština Korenica i Ljubica Đure Knežević, rođena 1923. godine, iz Parčića kraj Benkovca.

Navodi se i da su identifikovani posmrtni ostaci Petra Stevana Generalovića, rođenog 1956. godine, iz Žitnića kraj Drniša, Mile Ostoje Ljiljak, rođene 1959. godine iz Velikog Obljaja kod Gline i Nikole Janka Cimeše, rođenog 1914. godine, iz Svinice kod Vojnića.

Identifikovani su posmrtni ostaci Zorke Dmitra Marić, rođene 1955. godine, iz Brezovog Polja kraj Gline, Milana Bože Banića, rođenog 1954. godine, iz Mekinjara u Korenici i Pave Nikole Marić-Jovanović, rođene 1910. godine iz Gornje Obriježi kod Pakraca.

Među identifikovanima su posmrtni ostaci hendikepirane četrdesetogodišnje Zorke Marić koja je, sa još osam psihičkih bolesnika i osoba sa invaliditetom, ubijena 8. avgusta 1995. godine u zgradi osnovne škole u Dvoru na Uni.

Žrtve su prvog dana zločinačke akcije „Oluja“, zbog bezbjedonosnih razloga, prebačene iz petrinjske Psihijatrijske bolnice i Doma penzionera u Dvor, za koji se vjerovalo da je u tom trenutku bio najbezbjednije mjesto u Republici Srpskoj Krajini, podsjeća se u saopštenju.

Prema „Veritasovim“ istraživanjima, pred naoružanim pripadnicima danskog kontingenta UNPROFOR-a pobili su ih pripadnici specijalne izviđačko-diverzantske jedinice Hrvatske vojske, kojom je komandovao Matija Ciprić.

O ovom, jednom od najstrašnijih zločina tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka u bivšoj Jugoslaviji, Danci Džordž Larsen i Kasper Vedsmand snimili su 2015. godine dokumentarni film „15 minuta – masakr u Dvoru“, kojim se takođe implicira da su taj zločin počinili pripadnici hrvatske vojske.

„Iako istragu vode i Srbija i Hrvatska, sudski ni do danas nije utvrđeno ko su počinioci ovog gnusnog zločina“, navodi se u saopštenju.

Posmrtni ostaci Zorke Marić ekshumirani su među 160 leševa iz grupne grobnice u Petrinji i ona je prva identifikovana od devet hendikepiranih žrtava iz škole u Dvoru.

„Veritas“ je naveo da je Zorkina majka Anka Marić /61/ poginula u septembru 1991. godine od gelera granate ispaljene sa hrvatske strane na Dom penzionera u Petrinji, gdje je boravila od juna te godine i da njeni posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Među identifikovanima su posmrtni ostaci osamdesetjednogodišnje Pave Jovanović koju su u oktobri 1991. godine na kućnom pragu u selu Gornja Obrijež ubili pripadnici „Zbora narodne garde“ Hrvatske, dodaje se u saopštenju.

Njene posmrtne ostatke u njenom dvorištu pokopali su komšije Hrvati, odakle je na zahtjev rođaka ekshumirana u pojedinačnoj ekshumaciji.

U posljednjih 18 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji porodica, na području Hrvatske, BiH i Srbije, ekshumirano je ukupno 1.600 srpskih žrtava iz Hrvatske i nekadašnje Republike Srpske Krajine, od kojih su identifikovani posmrtni ostaci njih 1.182.

Na „Veritasovom“ spisku nestalih još se nalazi 1.773 lica srpske nacionalnosti koji su nestali u periodu od 1991–1995. godine na području Hrvatske i nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Među nestalima je 1.279 civila, od kojih 493 žene, podsjeća se u saopštenju.

„Veritas“ je naveo da raspolaže pouzdanim podacima za još 232 registrovanih grobnih mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci stradalih Srba na tom području i u istom periodu.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: