Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

У рату мучили Србе, а данас деле правду

Центар за истраживање рата тражи од ВСТС да разреши девет судија и шест тужилаца. На списку Центра и судија Максумић, председавајући Већа које је ослободило Орића

Високи судски и Тужилачки савет / Фото Независне
Високи судски и Тужилачки савет /
Фото Независне

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих упутио је Високом судском и тужилачком савету БиХ информацију са именима девет ратних судија и шест тужилаца за које сматра да су дискриминаторски поступали у предметима ратних злочина, вођеним против Срба. На списку се, између осталих, налази и судија Шабан Максумић, председавајући Судског већа које је донело ослобађајућу пресуду Насеру Орићу.

Од ВСТС Републички центар за истраживање рата захтева да се ове судије и тужиоци разреше дужности, јер су били ратне судије и затварали су Србе у логоре по целој Федерацији БиХ.

– ВСТС има механизам, ако жели да примени закон, и могућност казни и разрешења 15 судија и тужилаца у правосудним органима на нивоу БиХ, који су у рату затварали Србе по логорима. Очекујемо да предузме одговарајуће мере у складу са законом. ВСТС мора да осигура независно, непристрасно и професионално правосуђе – изјавио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић.

ЗА 91 СРБИНА 1.421 ГОДИНА ЗАТВОРА

Као чланови Већа, судије које су наведене на нашем списку, осудиле су 91 особу српске националности на 1.421 годину затвора – навео је Којић, на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да списак који је отишао у ВСТС садржи имена девет судија и шест тужилаца који су обављали одређене функције у војним судовима, или као судије и тужиоци у судовима и тужилаштвима Федерације БиХ од 1992. до 1995. године, а данас обављају судијску или тужилачку функцију у правосудним институцијама на нивоу БиХ.

Он није желео да саопштава њихова имена, осим имена судије Шабана Максумића у предмету против Насера Орића. Рекао је и да су неке од ових судија и тужилаца током рата били смештени у логору “Виктор Бубањ” у Сарајеву, где су имали војну обавезу. Они су свакe вечери могли да чују крике затворених Срба који су премлаћивани, а нису предузели ништа да то спрече. Напротив, неки од њих су, према изјавама сведока, учествовали у физичком малтретирању Срба.

Којић је додао да је Републички центар упутио ову информацију ВСТС, да би они даље предузели све потребне мере из надлежности прописане законом, како би се осигурало независно, непристрасно и професионално правосуђе.

УРЕДБА

Којић је навео да ових девет судија и шест тужилаца који данас раде у Суду и Тужилаштву БиХ, током рата на основу уредбе тадашњег Председништва, именовано за војне судије, након чега су њихова именовања објављена у Службеном гласнику такозване Армије БиХ.

– Као крајњи резултат може се догодити да у свим поступцима у којима су они били судије или тужиоци, дође до понављања поступка, због повреде права на правично суђење оштећених – каже Којић.

Републички центар, осим ове информације, доставиће ВСТС и више од 1.000 страница доказне документације, изјава сведока и кривичних пријава против тројице судија.

– Пратећи судске процесе на правосудним институцијама на нивоу БиХ, уочили смо податке који указују на дискриминацију, а посебно симптоматично је да се у највећем броју таквих случајева појављују исте судије и тужиоци.

Анализирајући њихову биографију из ратног периода, дошли смо до података да су обављали одређене функције у војним судовима или као судије и тужиоци у судовима и тужилаштвима ФБиХ, у периоду од 1992. до 1995. године – навео је Милорад Којић.

Аутор: С. Мишљеновић

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Злочини над Србима без казни: Злотвори и даље на слободи

Продужени злочин – поновно убијање жртве и ослобађање злочинца (Случај Насер Орић)

Сведочења која леде крв у жилама: Орић без милости према српској деци и трудницама

Вучић: Српска суза нема родитеља; Дачић: Има ли краја безобразлуку?; Мајке Сребренице: Ово је Божја правда

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: