Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U ratu mučili Srbe, a danas dele pravdu

Centar za istraživanje rata traži od VSTS da razreši devet sudija i šest tužilaca. Na spisku Centra i sudija Maksumić, predsedavajući Veća koje je oslobodilo Orića

Visoki sudski i Tužilački savet / Foto Nezavisne
Visoki sudski i Tužilački savet /
Foto Nezavisne

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih uputio je Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH informaciju sa imenima devet ratnih sudija i šest tužilaca za koje smatra da su diskriminatorski postupali u predmetima ratnih zločina, vođenim protiv Srba. Na spisku se, između ostalih, nalazi i sudija Šaban Maksumić, predsedavajući Sudskog veća koje je donelo oslobađajuću presudu Naseru Oriću.

Od VSTS Republički centar za istraživanje rata zahteva da se ove sudije i tužioci razreše dužnosti, jer su bili ratne sudije i zatvarali su Srbe u logore po celoj Federaciji BiH.

– VSTS ima mehanizam, ako želi da primeni zakon, i mogućnost kazni i razrešenja 15 sudija i tužilaca u pravosudnim organima na nivou BiH, koji su u ratu zatvarali Srbe po logorima. Očekujemo da preduzme odgovarajuće mere u skladu sa zakonom. VSTS mora da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe – izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.

ZA 91 SRBINA 1.421 GODINA ZATVORA

Kao članovi Veća, sudije koje su navedene na našem spisku, osudile su 91 osobu srpske nacionalnosti na 1.421 godinu zatvora – naveo je Kojić, na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da spisak koji je otišao u VSTS sadrži imena devet sudija i šest tužilaca koji su obavljali određene funkcije u vojnim sudovima, ili kao sudije i tužioci u sudovima i tužilaštvima Federacije BiH od 1992. do 1995. godine, a danas obavljaju sudijsku ili tužilačku funkciju u pravosudnim institucijama na nivou BiH.

On nije želeo da saopštava njihova imena, osim imena sudije Šabana Maksumića u predmetu protiv Nasera Orića. Rekao je i da su neke od ovih sudija i tužilaca tokom rata bili smešteni u logoru “Viktor Bubanj” u Sarajevu, gde su imali vojnu obavezu. Oni su svake večeri mogli da čuju krike zatvorenih Srba koji su premlaćivani, a nisu preduzeli ništa da to spreče. Naprotiv, neki od njih su, prema izjavama svedoka, učestvovali u fizičkom maltretiranju Srba.

Kojić je dodao da je Republički centar uputio ovu informaciju VSTS, da bi oni dalje preduzeli sve potrebne mere iz nadležnosti propisane zakonom, kako bi se osiguralo nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe.

UREDBA

Kojić je naveo da ovih devet sudija i šest tužilaca koji danas rade u Sudu i Tužilaštvu BiH, tokom rata na osnovu uredbe tadašnjeg Predsedništva, imenovano za vojne sudije, nakon čega su njihova imenovanja objavljena u Službenom glasniku takozvane Armije BiH.

– Kao krajnji rezultat može se dogoditi da u svim postupcima u kojima su oni bili sudije ili tužioci, dođe do ponavljanja postupka, zbog povrede prava na pravično suđenje oštećenih – kaže Kojić.

Republički centar, osim ove informacije, dostaviće VSTS i više od 1.000 stranica dokazne dokumentacije, izjava svedoka i krivičnih prijava protiv trojice sudija.

– Prateći sudske procese na pravosudnim institucijama na nivou BiH, uočili smo podatke koji ukazuju na diskriminaciju, a posebno simptomatično je da se u najvećem broju takvih slučajeva pojavljuju iste sudije i tužioci.

Analizirajući njihovu biografiju iz ratnog perioda, došli smo do podataka da su obavljali određene funkcije u vojnim sudovima ili kao sudije i tužioci u sudovima i tužilaštvima FBiH, u periodu od 1992. do 1995. godine – naveo je Milorad Kojić.

Autor: S. Mišljenović

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Zločini nad Srbima bez kazni: Zlotvori i dalje na slobodi

Produženi zločin – ponovno ubijanje žrtve i oslobađanje zločinca (Slučaj Naser Orić)

Svedočenja koja lede krv u žilama: Orić bez milosti prema srpskoj deci i trudnicama

Vučić: Srpska suza nema roditelja; Dačić: Ima li kraja bezobrazluku?; Majke Srebrenice: Ovo je Božja pravda

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: