fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Jasenovcu do 700.000 žrtava, gotovo 90 odsto njih bili su Srbi

Broj stradalih u Jasenovcu, ustaškom koncentracionom logoru najvećem na Balkanu, kreće se do 700.000, a gotovo 90 odsto stradalih bili su nesporno Srbi – rekao je istoričar Čedomir Antić.On je dodao da frapantno zvuče izjveštaji njemačkih generala, u kojima se pominje da se broj žrtava pravoslavne vjere u Jasenovcu mjeri stotinama hiljada života. 

Centralni spomenik na spomen-području Jasenovac. Foto: Wikimedia Commons/Bern Bartsch.
Centralni spomenik na spomen-području Jasenovac.
Foto: Wikimedia Commons/Bern Bartsch.

Antić je ocijenio za „Blic“ da se tačan broj ubijenih može znati samo ako se saznaju sva imena žrtava, ali pošto je Nezavisna Država Hrvatska funkcionisala poput zločinačke bande, podaci su mahom izgubljeni ili nisu ni postojali.

Napominjući da se pokušavalo sa arheološkim iskopavanjima i sondiranjem terena, Antić ističe da se tako ne može doći do tačnog broja žrtava, posebno zbog toga što je u Jasenovcu postojao i krematorijum, a leševi su bacani i u Savu.

Antić je rekao da je, nakon izgradnje spomenika u Jasenovcu poznatog kao „kameni cvijet“, hrvatska javnost počela da umanjuje žrtve i da hrvatska administracija i danas u svojim zvaničnim istupima govori o „radnom logoru Jasenovac“.

„Ako je to bio radni logor, postavlja se pitanje kako je u njemu život izgubilo toliko ljudi, otkud u njemu osobe nesposobne za težak fizički rad – žene, djeca, starci, i na kraju – šta je on to tako bitno proizvodio?“, rekao je Antić, navodeći da velika većina u Hrvatskoj i dalje ne vjeruje da je Jasenovac bio genocid.

Antić podsjeća na rasisitčke zakone koje je donosila vlast Ante Pavelića u NDH o Srbima, Romima i Jevrejima, što potvrdđuje fašistički karakter te države.

On ističe da Tito nikada nije posjetio Jasenovac i da je potiskivao istinu o logoru, jer je imao otpor prema zločinima, koje su, kako se tada govorilo, „počinili jugoslovenski građani protiv jugoslovenskih građana“.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Sećanje na žrtve jasenovačkih logora smrti

Sjećanje na žrtve jasenovačkog logora

Noćni pohod na stratište

Donja Gradina: U Jasenovcu i danas ćuti užas

Besplatan prevoz do Donje Gradine

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: