Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Donja Gradina: U Jasenovcu i danas ćuti užas

Datum objave: sreda, 17 avgusta, 2016
Veličina slova: A- A+

Donja Gradina: U petak obeležavanje 75-godišnjice genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima. Preživeli logoraši, kojih je sve manje, pamte ustaške zločine

Donja Gradina
Donja Gradina

Nijedno srpsko čeljade pod kapom nebeskom nikada ne sme zaboraviti kakav su užas preživeli njihovi sunarodnici i nesrećni preci u zloglasnom logoru Nezavisne Države Hrvatske, Jasenovcu. Tako kaže svaki jasenovački stradalnik, kojih je sve manje među živima.

Preživeli logoraši i danas se sa suzama u očima sećaju svirepih ustaških zločina. Samo retki uspeli su da prežive najmonstruoznije načine likvidacije pod okriljem Nezavisne Države Hrvatske, o čemu svedoče kazani kao ostaci stravične fabrike sapuna pravljenog od delova ljudskog tela, “Topola užasa”, ali i 105 masovnih grobnica u Donjoj Gradini.

Ni sedam decenija nakon stravičnih jasenovačkih zločina, počinjenih pod okriljem zloglasne NDH, zdrav razum ne može da razume monstruoznu ustašku ideologiju koja, nažalost, u susednoj Hrvatskoj i danas ima mnogo poklonika.

U ovom zloglasnom logoru tokom Drugog svetskog rata na najstravičnije načine ubijeno je 700.000 ljudi, među njima 500. 000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista i 20.000 nejake dece.

Pod Kozarom, skoro da nema srpske kuće koja u ono vreme ustaških zločina nije bila zavijena u crno. Kolike su bile razmere stradanja, potvrđuje podatak da je ubijeno čak 54 odsto stanovništva potkozarske opštine Kozarska Dubica.

Monstruozni zločini imali su samo jedan cilj – istrebljenje Srba, Jevreja i Roma sa ovih prostora. Sistem jasenovačkih logora, u svetu jedinstven po strahotama, jedini je imao logor za decu.

U cilju očuvanja istine od zaborava, u Javnoj ustanovi Spomen-područje “Donja Gradina” ove godine pokrenuli su inicijativu za prikupljanje fotografija stanovništva Kozare i Potkozarja, stradalog u Drugom svetskom ratu u koncentracionom logoru Jasenovac, ali i brojnih dokumenata iz tog vremena. Nisu očekivali da će odziv biti više nego ogroman.

BESPLATAN PREVOZ
BANjALUKA – Grad Banjaluka obezbedio je besplatan prevoz građana do Spomen-područja “Donja Gradina”, povodom obeležavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac. Autobusi će krenuti sa stare autobuske stanice u Vidovdanskoj ulici u petak, 19. avgusta, u 16.00, dok je povratak predviđen po završetku manifestacije.

– Na našu adresu stiglo je na stotine fotografija, dopisnih karata, brojnih predmeta i dokumenata koji svedoče o zverskim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu. Svedočanstva su istorijski dokaz stradanja, a mi želimo da žrtve ponovo dobiju ime i prezime. Znamo da su ljudi emotivno vezani za neke fotografije i ne žele da nam ih poklone. Mi ih u tom slučaju skeniramo, tako da uglavnom možemo ostvariti saradnju, i svi koji poseduju dokumente ili fotografije žrtava mogu nam se javiti – kaže direktorka Spomen-područja “Donja Gradina” Tanja Tuleković.

CENTRALNA MANIFESTACIJA

U Spomen-području “Donja Gradina” kod Kozarske Dubice u petak, 19. avgusta, Vlada Republike Srpske i Vlada Srbije zajednički će organizovati centralnu manifestaciju povodom obeležavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac. Predviđeno je da okupljanje počne u 19 časova kod “Topole užasa”, dok je za 20 časova zakazan čas istorije. Posetiocima će se obratiti predsednik RS Milorad Dodik i predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić. Paljenjem sveća žrtvama zloglasnog jasenovačkog logora oko 21 čas biće završena manifestacija. Ovim povodom, u Banjaluci će u petak u devet časova biti služena sveta liturgija u Hramu Svetog Hrista Spasitelja.

Autor: Gordana VILA

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Besplatan prevoz do Donje Gradine

Sjećanje na žrtve jasenovačkog logora

Gradina – grad mrtvih! | Jadovno 1941.

Neoborivi dokazi o genocidu u NDH
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Donja Gradina: U Jasenovcu i danas ćuti užas“

Veselin kaže:

Istina je gospodnja sila koja nas stiti od satanista zato je moiramo uvek koristiti da damo moc buducim generacijama da se pamcenjem stite zauvek!Veselin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top