fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U fokusu pogrešne identifikacije

Nedeljko Mitrović Foto: RTRS
Nedeljko Mitrović Foto: RTRS

Proces revizije neidentifikovanih posmrtnih ostataka u spomen-kosturnicama i rješavanje problema pogrešnih identifikacija nastalih prije upotrebe DNK analize u procesu identifikacije bile su u fokusu konferencije koja je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava održana danas u Sarajevu u organizaciji Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih sa područja bivše Jugoslavije.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i nestalih boraca i zarobljenih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović istakao je da podržava reviziju neidentifikovanih posmrtnih ostataka koji su ekshumirani, ali ističe da je neophodno obezbijediti transparentnost i da članovi porodica moraju znati rezultate te dopunske revizije.

„Ima grešaka. Volio bih da one budu imenovane i registrovane da bi se mogla tražiti odgovornost. Površno se razgovaralo tokom konferencije o ekshumacijama i identifikacijama, a tu je suštinsko pitanje slaba ili nikakva odgovornost tužilaca“, rekao je Mitrović.

Šef programa Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) za područje zapadnog Balkana Metju Holidej izjavio je novinarima nakon konferencije da postoji konsenzus među predstavnicima različitih tužilaštava, komisija za nestala lica, te predstavnika udruženja porodica nestalih, da je neophodno naći sistematičan i jedinstven način kako pristupiti porodicama u rješavanju pitanja pogrešnih indentifikacija.

„ICMP je spreman pomoći tužilaštvima u BiH i Institutu za nestala lica (INL) BiH da se pripremi i detaljno realizuje plan u vezi sa pitanjima pogrešnih identifikacija. Na taj način očekujemo identifikaciju najvećeg broja lica za kojima se i dalje traga i tako će biti pomognuto porodicama koje još traže svoje najmilije da dođu do istine“, rekao je Holidej.

Član Kolegijuma direktora INL Marko Jurišić istakao je da Institut podržava proces revizije u mrtvačnicama širom BiH, te da bi sredstva za tu namjenu trebalo obezbijediti u budžetu Instituta.

„Namjera je krenuti sa revizijom u Istočnom Sarajevu u Odžaku i Tuzli, te na jednom mjestu registrovati stvarno stanje posmrtnih ostataka u svih 13 mrtvačnica u BiH“, rekao je Jurišić.

On je potvrdio da je bilo pogrešnih indentifikacija u vrijeme dok se proces identifikacije vršio klasičnom metodom, ali je odbio da procijeni o kojem broju je riječ.

„Ne možemo govoriti o mogućem broju pogrešnih identifikacija. Dajte nam vremena da sačinimo analize i da izvršimo reviziju u kosturnicama jer ćemo tada moći više da kažemo. Vrlo je osjetljivo to pitanje i prejudiciranje bilo kakvim brojkama moglo bi nam se vratiti kao bumerang“, dodao je Jurišić.

Član Upravnog odbora Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije Seida Karabašić istakla je da je tokom konferencije u Sarajevu bilo riječi i o pravnom aspektu pogrešnih identifikacija.

Karabašićeva je napomenula da će u narednom periodu svim aspektima problema pogrešnih identifikacija biti posvećena potrebna pažnja.

Konferenciji je prisustvovala predstavnik institucije Ombudsmana za ljudska prava Jasminka Džumhur, koja je pojasnila koje su pravne posljedice pogrešnih identifikacija.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Mitrović: Strategija nije opravdala očekivanja Srba

MITROVIĆ: NEMA ODUSTAJANjA OD REFERENDUMA

Mitrović ne očekuje pomak u traženju nestalih

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: