fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mitrović: Strategija nije opravdala očekivanja Srba

Nedeljko Mitrović
Nedeljko Mitrović

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović smatra da Strategija za rad na najsloženijim predmetima ratnih zločina u BiH nije opravdala očekivanja kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina nad Srbima.

„Procesuiranje ratnih zločina u BiH je vršeno na štetu srpskih žrtava rata, što je, nažalost, statistika i pokazala“, rekao je Mitrović novinarima u Banjaluci.

On kaže da do kraja godine neće biti realizovan glavni cilj ove strategije -procesuiranje najsloženijih predmeta ratnih zločina zbog čega je Republička organizacija i podržala odluku Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

„Da li će referenduma biti ili ne to nije bitno, ali mi želimo da se postigne ravnopravnost u procesuiranju ratnog zločina, bez diskriminacije prema bilo kojem osnovu“, istakao je Mitrović.

On je rekao da je trenutno prisutna diskriminacija u procesuiranju ratnih zločina nad Srbima, i to uz pomoć međunarodnog faktora i ambasada pojedinih zemalja koje su potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Neko treba da odgovara zbog toga što nije sprovedena ova strategije, a što bi trebalo da podrazumijeva reformu Tužilaštva i Suda BiH, uključujući smjene sudija i tužilaca koji nisu radili svoj posao“, smatra Mitrović.

Strategija za rad na predmetima ratnih zločina usvojena je u BiH 2008. godine, čiji je osnovni strateški cilj procesuiranje najsloženijih predmeta ratnih zločina u roku od sedam godina, te procesuiranje manje složenih predmeta u roku od 15 godina.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Mitrović ne očekuje pomak u traženju nestalih

MITROVIĆ: SAVJET MINISTARA DA PREUZME OSNIVAČKU ULOGU U INSTITUTU

MITROVIĆ: NEMA ODUSTAJANjA OD REFERENDUMA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: