Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MITROVIĆ: NEMA ODUSTAJANjA OD REFERENDUMA

Nedeljko Mitrović

Nedeljko Mitrović

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da vlasti Republike Srpske ne smiju odustati od održavanja referenduma o Sudu i Tužilaštu BiH, jer strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH ne daje nikakve rezultate.

 

“Ima opravdanja za referendum, jer smatramo da je predsjednik Republike Srpske osluškivao `vapaje` i prigovore žrtava rata iz Srpske na diskriminatorski odnos Suda i Tužilaštva BiH u pogledu procesuiranja srpskih žrtava rata”, rekao je Mitrović Srni.

 

On naglašava da jedino referendum može postići neke ciljeve u pogledu reforme pravosuđa u BiH, jer strukturalni dijalog trenutno ništa ne obećava, izuzev mogućnosti odugovlačenja ove reforme.

 

“Federalna strana, potpomognuta stranim ambasadorima i visokim predstavnikom, nema namjeru da strukturalni dijalog učini efikasnim, korjenitim i radikalnim, kako bi Sud i Tužilaštvo BiH imali objektivan i nepristrasan pristup u procesuiranju ratnih zločina”, kaže Mitrović.

 

On je podsjetio da krajem decembra ističe sedmogodišnji rok po Strategiji procesuiranja ratnih zločina u BiH za procesuiranjem najsloženijih predmeta, ističući da uprkos tome nijedan slučaj zločina počinjenog nad Srbima nije započet sa procesuiranjem niti okončan.

 

“Ovo dovoljno govori o deligimitetu Suda i Tužilaštva BiH, jer ne vjerujem da će ove institucije ispuniti zadatke i obaveze u prosesuiranju lakših slučajeva ratnih zločina u roku od 15 godina kako predviđa strategija”, rekao je Mitrović.

 

Mitrović ocjenjuje da je neshvatljivo da neki strani ambasadori i visoki predstavnik ne razgovaraju sa žrtvama rata iz Republike Srpske prije donošenja nekakvih zaključaka ili njihovog stajanja u odbranu Tužilaštva i Suda BiH, iako su i oni svjesni da ove institucije ne rade onako kako bi trebalo.

 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

 

Prema ovoj odluci, referendumsko pitanje glasi “Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

MITROVIĆ: ZLOČIN NA OZRENU IMA SVE ELEMENTE …

MITROVIĆ: POKRENUTI TRAŽENjE NESTALIH SRBA …

mitrović: hrvatska mora procesuirati zločine nad srbima

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: