Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U federalnom MUP-u nema mesta za Srbe

Datum objave: četvrtak, 28 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

U policijsko-bezbednosnim agencijama često je više zaposlenih pripadnika nacionalnih manjina nego srpskih građana, koji imaju status konstitutivnog naroda u BiH

(Foto A. Cvetićanin)
(Foto A. Cvetićanin)

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Konstitutivnost tri naroda u BiH, kao temeljna ustavna kategorija, po svemu sudeći, izgubilo je svoj smisao u Federaciji BiH (FBiH), zahvaljujući odnosu lokalnih vlasti prema malobrojnim Srbima koji su ostali ovde da žive. Zapošljavanje je samo jedan od  primera koji svedoči o ignorisanju legitimnih i ustavnih prava Srba, što potvrđuju i zvanični podaci da u FBiH postoje institucije u kojima ima više zaposlenih pripadnika nacionalnih manjina nego srpskih građana, koji imaju status konstitutivnog naroda u BiH. Zabeleženi su slučajevi u kojim Srba uopšte nema, naročito na rukovodećim pozicijama.

U takvim institucijama broj zaposlenih Bošnjaka uveliko je premašio kvotu koja im je zagarantovana prema popisu stanovništva iz 1991. godine. Ovakva dominacija koja izlazi iz zakonskih okvira prisutna je, između ostalih, i u federalnim policijsko-bezbednosnim agencijama.

Nedavno je Radio-televizija Republike Srpske objavila zvanične podatke prema kojima je u Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH „zaposleno samo devet Srba, od kojih nijedan na rukovodećem mestu”, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo jedan više, ili dvostruko manje u odnosu na broj zaposlenih koji se izjašnjavaju kao „ostali”. U oba ova slučaja broj zaposlenih Bošnjaka meri se stotinama, kao što se meri i u većini kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova, poput Tuzlanskog, Bosansko-podrinjskog. Zeničko-dobojskog.

Dakle, nije Sarajevo koje je postalo monoetnički grad i u kome od predratnih 150.000 Srba živi njih nešto više od 10.000, usamljen primer diskriminacije i kršenja prava  jednog od konstitutivnih naroda, jer to se događa i u drugim sredinama u FBiH. Kad je u pitanju zapošljavanje u policijskim formacijama, Srba nema ni u nekim  ministarstvima unutrašnjih poslova kantona u kojima dominantno žive Hrvati.

Osim toga, stanje etničke slike Sarajeva, konkretno, ogleda se i u javnim preduzećima i obrazovnim institucijama u kojima se takođe broj zaposlenih Srba može prebrojati na prste jedne ruke ili ih uopšte nema.

Dušan Šehovac, iz Demokratske inicijative sarajevskih Srba, koji i danas živi u Sarajevu, smatra da je besmisleno govoriti o poštovanju konstitutivnosti Srba u FBiH. „Srpski narod u FBiH nema nikakva prava, ima samo pravo da se iseljava i umire. Nismo mi ni manjina, mi smo ništa. U FBiH se ne rađaju srpska deca, ne idu u školu i ne zapošljavaju”, kaže Šehovac za „Politiku”.

Autor: D. Stanišić

Izvor: POLITIKA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top