fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Beogradu premijerno prikazan film „Dijanina deca“

U Beogradu je sinoć premijerno prikazan dokumentarni film „Dijanina deca“ o Dijani Obekser Budisavljević, koja je spasila više od 7.500 srpske djece iz ustaškog logora Jasenovac.

Film "Dijanina deca" Foto: RTS
Film „Dijanina deca“ Foto: RTS

Premijeri u Jugoslovenskoj kinoteci prisustvovao je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je rekao Srni da to što je Dijana Budisavljević uradila treba da bude poruka svima, te da je njena humanost i dobrota u najtežim uslovima došla do izražaja.

On je dodao da Dijana Budisavljević djecu spašavala, rizikujući vlastiti i život svoje porodice.

„To je poruka koja treba da bude primjer svim humanim ljudima“, rekao je Savanović.

Prema njegovim riječima, Dijana Budisavljević je imala snage, hrabrosti, humanosti, razvijenu ljudsku dimenziju koja ukazuje na njenu veličinu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je da je Srbija večeras odala počast izuzetnoj ličnosti koja je uspela da spasi više od 7.000 djece iz Jasenovca u teškom vremenu u takozvanoj nezavisnoj državi Hrvatskoj i u periodu etničkog čišćenja.

U Beogradu je večeras premijerno prikazan dokumentarni film "Dijanina deca" o Dijani Obekser Budisavljević, koja je spasila više od 7.500 srpske djece iz ustaškog logora Jasenovac, kojoj je prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.
Foto: SRNA

On je zahvalio nekadašnjem ministru rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandru Vulinu, koji je 2016. godine pokrenuo inicijativu o snimanju filma „Dijanina deca“, kao i Vladi Srbije za podršku.

Dijana Obekser Budisavljević, Austrijanka udata za Srbina, organizovala je najveću akciju spasavanja djece tokom Drugog svjetskog rata.

Ona je sa grupom saradnika iz logora Jasenovac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, od sigurne smrti spasila na hiljade mališana.

Pod pritiskom Nijemaca, kojima nisu odgovarali hrvatski zločini nad srpskim stanovništvom, ustaše su nevoljno pristale da daju dozvolu da srpsku djecu Dijana izvede iz logora Jasenovac.

U sistemu logora Jasenovac ubijeno je 19.433 srpske, jevrejske i romske djece.

Dokumentarni Film „Dijanina deca“ sniman je Hrvatskoj, BiH, Austriji i Srbiji, a sagovornici su bivši logoraši Jasenovca i eminentni istoričari koji su se bavili periodom Drugog svjetskog rata.

Film je urađen u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a autor filma je Slađana Zarić.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Dijanina deca: dokumentarni film i multimedijalna izložba

MO: U Noći muzeja 70 godina „Zastava filma“ i „Dijanina deca“

Rizikovala sopstveni život: Ova hrabra Austrijanka uspela da spasi 7.500 srpske dece iz pakla Jasenovca

Otvorena izložba „Dijanina deca“ u Domu Vojske

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: