fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Otvorena izložba „Dijanina deca“ u Domu Vojske

Do 14. juna građani će kroz fotografije dnevničke beleške Dijane Budisavljević, moći da saznaju kako je ona spasavala decu iz Jasenovačkog logora

Foto Beta

U Domu Vojske otvorena je izložba „Dijanina deca”, posvećena velikoj akciji spasavanja dece iz ustaškog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Do 14. juna građani će u Domu Vojske, kroz fotografije dnevničke beleške Dijane Budisavljević, moći da saznaju kako je ona spasavala decu iz Jasenovačkog logora.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je, govoreći o značaju ove izložbe, rekao da je važno znati šta se dešavalo sa našim narodom.

„Važno je znati, jer ako budemo ćutali, kao što smo ćutali decenijama unazad, to zlo će se ponoviti. Dijana Budisavljević nije bila Srpkinja, ali je spasila 7.500 srpskih dečaka i devojčica. Ako tražimo put ka pomirenju, put Dijane Budisavljević je put ka pomirenju, a ne put Blajburga i ne put Alojzija Stepinca”, rekao je Vulin za RTS.

On je ponovio da je važno znati šta se dešavalo sa našim narodom i da je „u tom vremenu zla uvek bilo ljudi”.

Obraćajući se okupljenima, ministar Vulin je posebno zahvalio na prisustvu preživelim logorašima među kojima su i neka od „Dijanine dece”, ističući da su oni „živi spomenici naroda koji je odlučio da ne umre uprkos mržnji”.

On je dodao da je sa protokom vremena sećanje na strašni užas u Jasenovcu počelo da bledi, „pa su tako broj žrtava počeli da smanjuju, prepisuju, potcenjuju, ismevaju”, ali, istakao je, „broj ubijene dece je kod svih i na svim stranama, uvek nekako, bio isti”.

„Nekom čudnom promisli, 20.000 ubijenih dečaka i devojčica, svuda se pominjalo na isti način, 20.000 tek rođenih duša, koje nisu stigle da odrastu, 20.000 dečaka i devojčica ubijenih nožem, žicom, izgladnjivanjem, metkom, vatrom, silom, mržnjom. Dvadest hiljada dečaka i devojčica, čitav jedan mali grad u kome je svaki stanovnik dete, dete koje nije stiglo da poraste, ubijeno sa zadovoljstvom, ubijeno uz blagoslov, 20.000 dečaka i devojčica bilo je u jasenovačkom zlu”, naglasio je ministar Vulin.

Autor sinoć otvorene izložbe Slađana Zarić, koje je i autor istoimenog dokumentarnog filma čiji je insert večeras prikazan okupljenima, govorila je o značaju izložbe i celokupnog projekta.

„Zajedno sa Ministarstvom odbrane i RTS-om odlučila sam da napravimo jedan projekat, a da to ne bude samo dokumentarni film već da to bude i izložba, jer smo hteli da Dijanu Budisavljević približimo svakoj kući, svakoj đačkoj klupi o Dijani sve više pričamo. Priča o Dijani Budisavljević je ujedno priča o ljudima koji su najtežim vremenima uspeli da budu ljudi, koji su bili ono što je nekada najteže – biti čovek”, naglasila je Slađana Zarić dodajući da je ovim projektom htela da personalizuje priču o stradalima u Jasenovcu i njihovim sudbinama, a da se više ne govori samo o broju.

Izložba je posvećena najvećoj akciji spasavanja dece iz koncentracionih logora tokom Drugog svetskog rata, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Zahvaljujući Dijani Budisavljević, od sigurne smrti spaseno je više od 7.500 srpskih dečaka i devojčica iz koncentracionog logora Jasenovac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i predstavnici Narodne skupštine, ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, predstavnici diplomatskog kora, Srpske pravoslavne crkve, jevrejskih i romskih udruženja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i brojni građani.

Izložba je organizovana zahvaljujući saradnji Ministarstva odbrane i Radiotelevizije Srbije.

Izložba je deo projekta „Dijanina deca”, u okviru kojeg će se emitovati dokumentarni film 23. maja, na Prvom programu RTS-a od 21 čas.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Diana Budisavljević: Pred nosom režimu, za hiljade života …

Mataušić: Istina o spašavanju srpske djece krila se u …

Potresan apel logorašice iz „Jasenovca“: Sve su mi pobili, bar mi brata nađite

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: