Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Banjaluci naredne godine konferencija o Jasenovcu

Članovi ruskog Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva dogovorili su da iduće godine u Banjaluci bude održan centralni kongres ovog društva i u okviru njega Međunarodna konferencija o Jasenovcu.

Jasenovac (Foto: Javno vlasništvo) -

Jasenovac (Foto: Javno vlasništvo)

Predsjednik ovog društva u Banjaluci sveštenik Miladin Mitrović izjavio je Srni da je ova odluka donesena na Kongresu u Sankt Peterburgu s obzirom na to da će iduće godine biti obilježeno 75 godina od proboja logoraša iz Jasenovca.

– U okviru Dana sjećanja na proboj logoraša iz Jasenovca u Banjaluci će iduće godine, u okviru Kongresa IPPD-a, biti održana međunarodna konferencija posvećena sjećanju na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu. Među učesnicima biće predstavnici naučnog, političkog i društvenog života Rusije i Republike Srpske – rekao je Mitrović.

On je naglasio da je, s obzirom na autoritet koji IPPD ima u mnogim evropskim zemljama i uticaj u Savjetu Evrope i UN, cilj da se kroz održavanje konferencije ponovo skrene pažnja međunarodne javnosti na stradanje Srba u Jasenovcu.

Mitrović je napomenuo da su na Kongresu u Sankt Peterburgu, osim rukovodilaca regionalnih i međunarodnih odjeljenja IPPD-a, učestvovali predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Rusije, diplomate, te arhijereji Ruske pravoslavne crkve.

– Pozdravno pismo učesnicima Kongresa u Sankt Peterburgu poslao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je član Senata IPPD-a – rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, na Kongresu je bilo riječi i o aktivnostima Društva na prevazilaženju problema i izazova pred kojima se nalazi pravoslavni svijet.

– IPPD nije previše poznat na našim prostorima, ali je veoma moćna humanitarna organizacija koja je jedan od tvoraca ideje o izgradnji srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra u Banjaluci, čije je temelje 21. septembra prošle godine posjetio ministar Lavrov – objasnio je Mitrović, koji je i član Građevinskog odbora za izgradnju Srpsko-ruskog centra u Banjaluci.

On je istakao da su osnovni ciljevi društva gajenje duhovnog i kulturnog nasljeđa carske dinastije Romanov i propagiranje vrijednosti pravoslavlja, kao sastavnog elementa identiteta srpskog i ruskog naroda.

IPPD je osnovao ruski car Aleksandar Treći, otac cara Nikolaja Drugog, s ciljem održavanja duhovne, kulturne, istorijske i političke veze sa Svetom zemljom, odnosno Palestinom.

Zajedno sa Ruskim geografskim društvom, koje vodi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, IPPD je jedino koje nikada nije prekidalo rad. Član IPPD-a je i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: