Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Trajne psihičke promjene zbog torture u logoru “Dretelj”

Datum objave: petak, 9 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Na suđenju za zločine počinjene nad civilima srpske nacionalnosti u logoru Dretelj kod Čapljine, vještak sudske medicine i neuropsihijatar Vjekoslav Kovačević utvrdio je da zaštićeni svjedoci A i B boluju od posttraumatskog stresnog poremećaja koji je posljedica torture u zarobljeništvu.

Logor Dretelj (Foto: n1info.com)
Logor Dretelj (Foto: n1info.com)

“Oba svjedoka su tokom zarobljeništva tučena, psihički i fizički maltretirana, te silovana. Svi ovi događaji imaju za posljedicu da danas pate od hroničnog psihičkog poremećaja, koji je trajnog karaktera, bez mogućeg poboljšanja zdravlja”, rekao je Kovačević.

On je precizirao da je kod svjedoka A i danas prisutno osjećanje stida koje vodi do izolacije, sa povremenim suicidnim idejama, te konstantnom nesanicom i noćnim morama, dok je kod svjedoka B takođe prisutna izolacija, česte promjene raspoloženja, te oslabljeno funkcionisanje u porodici i radnom okruženju, prenosi Birn.

Nalaz i mišljenje vještaka je izneseno na suđenju Ivanu Mediću i Tonći Rajiču, koji su optuženi da su od 5. maja do 17. avgusta 1992. godine, kao pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga i Hrvatskog vijeća odbrane, učestvovali u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine te prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti u logoru Dretelj.

Odbrane optuženih Medića i Rajiča za vještaka nisu imala nikakva pitanja, naglasivši da će se o njegovom nalazu i mišljenju izjasniti prilikom iznošenja završnih riječi.

Suđenje će biti nastavljeno 16. decembra, kada će iskaz dati zaštićeni svjedok B.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Potvrđena optužnica za zločine nad Srbima u logoru Dretelj …

Žrtve Dretelja ne vjeruju u pravdu (VIDEO)

Izjašnjavanje o krivici za zločine nad Srbima u Dretelju

Pakao u logoru Dretelj
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top