Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Žrtve Dretelja ne vjeruju u pravdu (VIDEO)

Bivša zatvorenica logora Dretelj Foto: RTRS
Bivša zatvorenica logora Dretelj    Foto: RTRS

Pripadnici SIPA, prošle sedmice, na području Ljubuškog, Širokog Brijega, Čapljine i Mostara uhapsili su pet lica osumnjičenih za ratni zločin nad civilima u logoru Dretelj na području Čapljine 1992. godine.

Trojica uhapšenih osumnjičena su i za silovanje Srpkinja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. Ipak, žrtve logora Dretelj ne vjeruju u pravdu – Sud i Tužilaštvo još čeka s procesuiranjem odgovornih.

Teško je vjerovati u pravdu koja se čeka skoro 25 godina, kažu žrtve užasnog zločina u logoru Dretelj. Ne vjeruju u Sud i Tužilaštvo BiH koje nije bilo u stanju da procesuira odgovorne, uprkos brojnim svjedočenjima žrtava. Posljednje hapšenje ne doživljavaju kao početak kažnjavanja zločinaca, nego kao još jednu u nizu farsi ili predstava za javnost. Jer, neki među uhapšenima i ranije su bili u Tužilaštvu, pa su pušteni da se brane sa slobode.

Ljekar Olga Draško je jedna od žrtava užasnog zločina počinjenog u zloglasnom logoru Dretelj. Posljedice mučenja su ogromne i ona je i danas na liječenju. U svojim svjedočenjima, Olga Draško priča da su zločinci radili sve ono što čovjek ne može ni da zamisli da jedno ljudsko biće može da uradi drugom.

Kaže da su ih zločinci tukli čime su stizali, što su imali pri ruci…letvama, čizmama, noževima.Ispričala je da su po tijelima zatočenika rezali krstove, te skidali skalpove noževima sa glave. Kaže da je Medić najčešće radio sa nožem, on mu je bio glavno sredstvo.

Ivan Medić iz Ljubuškog koji je uhapšen prošle sedmice, i ranije je hapšen pa pušten, bez obzira na svjedočanstva. U pravdu ne vjeruje Milivoje Bokić koji je takođe jedan od mučenika koji su pretrpjeli užase i poniženja u zloglasnom Dretelju.

– Ja ne mogu ni u šta da vjerujem kada je Ivan Medić pušten da ide. Više ne vjerujem sudovima. Nikom. Sudovi i Tužilaštvo ne rade svoj posao kako treba – ogorčen je Bokić.

Bokić poručuje da svi koji su činili zločine treaba da odgovaraju za svoja nedjela.

– Ivan Medić je jedan od najgorih koji je radio zloodjela. Sa njim se povezuje Tonči Rajića, a nisu samo oni bili – kaže Bokić.

Vukan Kovač, predsjednik udruženja logoraša regije Trebinje, rekao je da je neprihvatljivo i najveća tragedija da svi Srbi koji su osumnjičeni za bilo kakav zločin budu zatvoreni i iz zatvora se brane, a oni osumnjičeni za zločine nad Srbima privedu se i puste da se brane sa slobode i na taj način se unište dokazi.

Kovač kaže da za zločine treba da odgovara više od 60 počinilaca. Neki su osuđeni u Švedskoj i Norveškoj, ali u zemlji u kojoj je zločin počinjen – zločinci su očigledno zaštićeni. Tužilac Džud Romano deset godina je istraživao ovaj slučaj. Predmet je završio u fioci, kažu u Udruženju logoraša regija Trebinje.

Postupak i procesuiranje zločinaca trebalo bi da je davno završeno – poručuju žrtve koje su strahote i poniženja doživjeli 1992. godine u tom zloglasnom logoru.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Stražar u logoru Dretelj potvrdio mučenja Srba

TRAJE ISTRAGA ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U DRETELjU

IZJAŠNjAVANjE O KRIVICI ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U DRETELjU

Uhapšeni osumnjičeni za zločine u Dretelju

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: