fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Stražar u logoru Dretelj potvrdio mučenja Srba

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/logor-dretelj.jpg

Na suđenju optuženima za zločine učinjene u Dretelju, u blizini Čapljine, bivši stražar Zoran Brvenik rekao je da je 1992. godine vidio maltretiranja zatvorenika srpske nacionalnosti.

Svjedočeći u Sudu BiH, Brvenik je naveo da je u julu 1992. godine pristupio Hrvatskim odbrambenim snagama, te da je upućen u kasarnu Dretelj, gdje je ostao naredna tri mjeseca, prenosi Birn.

„Komandant kasarne je bio neki Buljubašić, a Šime Marinović, koji je kasnije poginuo, raspoređivao je stražu. Od vojnika HOS-a sjećam se Maksa Makitana, braće Rajić i sestara Marine i Gordane. Znam da je i Srećko Herceg dolazio par puta u kasarnu, ali on tu nije boravio. Ja ga ne znam lično“, naveo je Brvenik.

Svjedok je rekao da je 1992. godine u Dretelju vidio oko 80 zatvorenika, te petnaestak zatvorenica srpske nacionalnosti koji su spavali na paletama ili betonu u hangaru, u kome je bilo mračno i u kome je užasno smrdjelo.

Brvenik je istakao da su zatvorenici bili primorani da rade po kasarni, te da su neki i pretučeni, dodavši da je čuo da su zatvorenici srpske nacionalnosti i seksualno zalostavljani prije njegovog dolaska u Dretelj, ali da to nije vidio dok je boravio u kasarni.

„Kada sam tek došao, vidio sam na njima zavoje i modrice. Vidio sam i kako je Maks Makitan namlatio trojicu ili četvoricu rukama i šakama. Valjda mu je neki rođak poginuo, pa ih je on počeo mlatiti kada je čuo za to. To je jedino što sam vidio“, rekao je on.

Za zločine počinjene nad zatvorenim civilima srpske nacionalnosti 1992. godine u Dretelju, Tužilaštvo BiH tereti Ivana Zeleniku, Srećka Hercega, Ediba Buljubašića, Ivana Medića i Marinu Grubišić-Fejzić.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić stražari. U optužnici se navodi da su svi učestvovali u tjeranju zatvorenika na prisilni rad i u mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko lica je umrlo.

U aprilu prošle godine Ahmet Makitan zvani Maks osuđen je u Švedskoj na pet godina zatvora za zločine počinjene nad Srbima 1992. u Dretelju.

Buljubašić, koji se nalazi na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu /KPZ/ u Zenici, odbio je doći na suđenje, ali je ono nastavljeno u prisustvu njegovog advokata Todora Todorovića.

Zelenika, Herceg, Medić i Grubišić-Fejzić se nalaze u pritvoru od februara ove godine. Suđenje će biti nastavljeno 2. oktobra.

Izvor: SRBEL.NET

 

Vezane vijesti:

NASTAVAK SUĐENjA ODGOĐEN ZBOG BOLESTI BULjUBAŠIĆA

DANAS NASTAVAK SUĐENjA ZA ZLOČINE NAD SRBIMA

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: