fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ДАНАС НАСТАВАК СУЂЕЊА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/dretelj.jpg

 У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење оптуженима за злочине над Србима у воjном затвору „Дретељ“ код Чапљине, када ће бити саслушан нови свjедок Тужилаштва.

Први свjедок Тужилаштва БиХ Халил Бешо изjавио jе 3. jула да jе у овом обjекту виђао заробљенике, али да ниjе видио да ли су имали повреда.

„У три наврата сам био у ‘Дретељу’. Ту су били ти затвореници. Били су Срби притворени. Мислим да нису имали повреда, али jа то нисам могао ни видjети, био сам у возилу. Било jе и жена, видио сам кроз прозор жене, мислим да су оне биле на спрату“, испричао jе Бешо.

Бешо, коjи jе од 1. jула до 9. августа 1992. године обављао функциjу команданта Воjне полициjе тзв. Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ у Стоцу, рекао jе да jе био рањен у августу 1992. године, након чега jе отишао на лиjечење. Од колега jе сазнао да jе на његово мjесто у Стоцу дошао оптужени Едиб Буљубашић.

Тужилаштво БиХ, осим Буљубашића, за злочине почињене 1992. године у Дретељу терети Ивана Зеленику, Срећка Херцега, Ивана Медића и Марину Грубишић-Феjзић.

Према оптужници, Зеленика, Херцег, Буљубашић, Медић и Грубишић-Феjзић су 1992. године учествовали у злочинима над више стотина жртава српске националности са подручjа општина Мостар, Љубушки, Чапљина и Столац, коjе су биле у Дретељу.

У оптужници се наводи да jе Зеленика био официр ХОС-а, Херцег бивши командант воjног затвора „Дретељ“, Буљубашић бивши припадник ХОС-а и замjеник команданта затвора, а Медић и Грубишић-Феjзић некадашњи стражари.

Због злочина над Србима у логору „Дретељ“ Врховни суд Норвешке осудио jе Мирсада Репка на осам година затвора, док jе Ахмета Макитана, коjи jе 1992. године био чувар у логору „Дретељ“, Врховни суд Шведске осудио на пет година затвора због злочина над српским цивилима.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: