fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PAKAO U LOGORU DRETELj

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/dretelj_logor.jpg

Na suđenju bivšim pripadnicima HOS-a za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine, svjedok Tužilaštva BiH Petar Golijanin ispričao je da ga je optuženi Ivan Zelenika lisicama vezao za cijev u Vojnoj ambulanti u Mostaru.

Golijanin je rekao da je 23. jula 1992. godine doveden u Vojnu ambulantu, gdje ga je dočekala osoba za koju je kasnije u Dretelju saznao da se zove Ivan Zelenika.

„Objesio me je za vodovodnu cijev lisicama. Kada sam počeo zapomagati, došli su neki, i pošto nisu mogli skinuti lisice, htjeli su mi sjeći ruku“, prisjetio se Golijanin, prenosi Birn.

U Vojnoj ambulanti, gdje je proveo nekoliko dana, svjedok je ispričao kako je udaran, dodajući da misli da ga Zelenika nije tukao, već njegovi stražari. Golijanin je rekao da je iz Vojne ambulante odveden u Dretelj, gdje je takođe maltretiran i tučen.

„Meni su na vrh glave usjekli mjesec i zvijezdu“, rekao je Golijanin, navodeći da je u Dretelju bilo i žena koje su mučile zatvorenike. Neke od njih su seksualno zlostavljale muškarce.

On je rekao i da misli da je Edib Buljubašić učestvovao u premlaćivanju zatvorenika Bože Balabana. „Strašno ste tukli zatvorenike. Prebijali ste, najgori ste bili u zatvoru“, rekao je svjedok, obraćajući se optuženom Buljubašiću.

Zaštićeni svjedok „G“, koji je, takođe, svjedočio na ovom suđenju, ispričao je da je početkom avgusta 1992. odveden u Vojnu ambulantu, gdje ga je ispitivao Ivan Zelenika, kojem je kasnije saznao ime, gdje ga je prilikom ispitivanja ošamario, a naredni dan je odveden u Dretelj, gdje ga je pretukao jedan mladić.

„Počeo me je udarati. Nakon nekoliko šamara gurnuo mi je cijev od pištolja u usta. Kad ga je izvadio, pljunuo mi je u usta“, rekao je svjedok „G“ i dodao da je u Dretelju više puta pretučen.

On je rekao da je čuo da je upravnik Dretelja bio Srećko Herceg. Svjedok „G“ je rekao da je u Dretelju viđao i izvjesnu Marinu, koja je maltretirala neke zatvorenike.

Oba svjedoka su svjedočila putem video-linka iz Podgorice.

Pred kraj suđenja, optuženi Buljubašić je počeo vrijeđati tužioca Remziju Smailagić i predsjedavajuću Sudskog vijeća Enidu Hadžiomerović.

On je rekao i da je nezadovoljan odnosom predsjedavajuće prema njemu. Potom je Hadžiomerovićeva optuženog udaljila iz sudnice.

Zelenika je optužen za zločine počinjene u Dretelju sa nekadašnjim pripadnicima HOS-a Srećkom Hercegom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari i svi su učestvovali u mučenju i tjeranju zarobljenika na prisilni rad, a od posljedica zlostavljanja nekoliko lica je preminulo.

Suđenje će biti nastavljeno 4. juna.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: