fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

TRAGA SE ZA 1.869 NESTALIH SRBA

Jos_se_traga_za_nestalim_Srbima_iz_Hrvatske-df7e4541Prema podacima Komisije Vlade Srbije za nestala lica, traga se za 1.869 nestalih Srba, dok Hrvatska traži više od 800 nestalih, izjavio je juče predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta.

On je rekao da hrvatska strana kao mantru stalno ponavlja dva otvorena pitanja između dvije zemlje – pitanje nestalih i pitanje povratka kulturnog blaga u Hrvatsku, prenose beogradski mediji.

„Kada je reč o pitanju povratka kulturnog blaga, važno je istaći da većina pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Mi se zalažemo da se to kulturno blago vrati, ali pre svega tamo gde je i bilo, pre početka ratnih dejstava, a to su srpske crkve i srpski manastiri“, dodao je Linta.

Linta podsjeća da su imovinska i druga prava, neki od brojnih problema sa kojima se suočavaju stotine hiljada protjeranih Srba koji žive u Srbiji, Republici Srpskoj i u inostranstvu.

„To su pitanja koje hrvatska strana dugi niz godina vešto ignoriše i o njima se ne razgovara – to je pitanje otetih 40.000 stanarskih prava, oko 50.000 srpskih penzionera kojima se duguje prosečno po 81 penzija po penzioneru“, istakao je Linta.

On je naveo i problem više od 800.000 katastarskih parcela poljoprivrednog zemljišta koje je Hrvatska oduzela prognanim Srbima, „pravnim mahinacijama putem sudova“.

„Veliki broj naših ljudi potražuje dinarsku i deviznu štednju, hiljade proteranih Srba imaju problem, jer im nije priznat deo radnog staža koji su stekli pre rata i dobrim delom nije priznata konvalidacija radnog staža za vreme ratnih dejstava“, dodao je Linta.

Prema njegovim riječima, postoji više od 10.000 srpskih porodica čije su kuće i stanovi srušeni u klasičnim terorističkim akcijama za vrijeme rata po hrvatskim gradovima gdje nije bilo ratnih dejstava.

„Očekujemo da hrvatska strana, koja insistira na rešavanju otvorenih pitanja, prihvati inicijativu sa naše strane da se formira jedna srpsko-hrvatska međudržavna komisija za implementaciju bečkog sporazuma“, rekao je Linta.

On je podsjetio da se u tom sporazumu „jasno navodi da svim građanima i pravnim subjektima moraju biti vraćena prava koja su imali na dan 31. decembar 1990. godine, a svi ugovori sklopljeni za vreme rata moraju biti proglašeni ništavnim“.
Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png
Vezane vijesti:

VUČIĆ ISKRENO PRISTUPIO PROBLEMU NESTALIH

skupština asocijacije izbjegličkih i drugih … – Jadovno 1941.

U HRVATSKOJ „PRAVDA BAČENA U PRAŠINU“ – Jadovno 1941.

SRBI U HRVATSKOJ Trasiranje etnocida – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: