fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ТРАГА СЕ ЗА 1.869 НЕСТАЛИХ СРБА

Jos_se_traga_za_nestalim_Srbima_iz_Hrvatske-df7e4541Према подацима Комисиjе Владе Србиjе за нестала лица, трага се за 1.869 несталих Срба, док Хрватска тражи више од 800 несталих, изjавио jе jуче предсjедник Коалициjе удружења избjеглица Миодраг Линта.

Он jе рекао да хрватска страна као мантру стално понавља два отворена питања између двиjе земље – питање несталих и питање повратка културног блага у Хрватску, преносе београдски медиjи.

„Када jе реч о питању повратка културног блага, важно jе истаћи да већина припада Српскоj православноj цркви. Ми се залажемо да се то културно благо врати, али пре свега тамо где jе и било, пре почетка ратних деjстава, а то су српске цркве и српски манастири“, додао jе Линта.

Линта подсjећа да су имовинска и друга права, неки од броjних проблема са коjима се суочаваjу стотине хиљада протjераних Срба коjи живе у Србиjи, Републици Српскоj и у иностранству.

„То су питања коjе хрватска страна дуги низ година вешто игнорише и о њима се не разговара – то jе питање отетих 40.000 станарских права, око 50.000 српских пензионера коjима се дугуjе просечно по 81 пензиjа по пензионеру“, истакао jе Линта.

Он jе навео и проблем више од 800.000 катастарских парцела пољопривредног земљишта коjе jе Хрватска одузела прогнаним Србима, „правним махинациjама путем судова“.

„Велики броj наших људи потражуjе динарску и девизну штедњу, хиљаде протераних Срба имаjу проблем, jер им ниjе признат део радног стажа коjи су стекли пре рата и добрим делом ниjе призната конвалидациjа радног стажа за време ратних деjстава“, додао jе Линта.

Према његовим риjечима, постоjи више од 10.000 српских породица чиjе су куће и станови срушени у класичним терористичким акциjама за вриjеме рата по хрватским градовима гдjе ниjе било ратних деjстава.

„Очекуjемо да хрватска страна, коjа инсистира на решавању отворених питања, прихвати инициjативу са наше стране да се формира jедна српско-хрватска међудржавна комисиjа за имплементациjу бечког споразума“, рекао jе Линта.

Он jе подсjетио да се у том споразуму „jасно наводи да свим грађанима и правним субjектима мораjу бити враћена права коjа су имали на дан 31. децембар 1990. године, а сви уговори склопљени за време рата мораjу бити проглашени ништавним“.
Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png
Везане виjести:

ВУЧИЋ ИСКРЕНО ПРИСТУПИО ПРОБЛЕМУ НЕСТАЛИХ

скупштина асоциjациjе избjегличких и других … – Jadovno 1941.

У ХРВАТСКОЈ „ПРАВДА БАЧЕНА У ПРАШИНУ“ – Jadovno 1941.

СРБИ У ХРВАТСКОЈ Трасирање етноцида – Jadovno 1941.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: