Naš list je takođe nezvanično, ali pouzdano utvrdio da je određena i tužiteljka koja treba da pregleda sav taj materijal i da odluči da li će podići optužnicu ili ne. Može se čuti, u bolje upućenim krugovima, da predstavnici Haškog tužilaštva kontinuirano zovu kolege u Sarajevu, zanimajući se da li je posao završen.

– Reč je o obimnom poslu. Tužilac koji je „zadužio“ ovaj predmet mora da zapne iz petnih žila – kaže naš dobro upućeni izvor. – Pre nego što donese odluku o tome da li će da pokrene proces, potrebno mu je najmanje tri meseca. Ovo nije jednostavan posao, a evidentno je da onaj ko bude po njemu postupao mora da ima, osim znanja i iskustva, i dosta hrabrosti.

Ukoliko Tužilaštvo BiH optuži Gotovinu, kao i njegovog saborca, male su šanse da će mu biti suđeno u Sarajevu, u Sudu BiH, jer se pretpostavlja da se on ne bi pojavio, pošto ima državljanstvo Hrvatske. To, međutim, ne bi trebalo da bude smetnja za suđenje u Zagrebu, po optužnici iz Sarajeva.

– Tužilaštvo BiH ima dobar ugled kod kolega iz Haga, pa bi optužnica iz Sarajeva mogla da bude prosleđena Zagrebu da prihvati vruć krompir – kažu naši sagovornici bliski istrazi. – Takvih slučajeva u praksi Tužilaštva BiH ima više: sud u Prištini sudi Naseru Keljemendiju, narko-dileru, po optužnici koja je napisana u Sarajevu.

TUŽILAŠTVO BiH: DEMANTI – ČEGA?

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je saopštio da u 2016. nisu primili nikakvu prijavu niti predmet iz Haškog tribunala koji se odnosi na ratne zločine u kojima je osumnjičen Ante Gotovina. Naš izvor nije ni spominjao materijale iz Haškog tribunala (suda), već iz Tužilaštva u Hagu. Uz to, na pitanja koje smo mu dostavili, Tužilaštvo BiH je odbilo da odgovori.

– BiH nema otvorenu istragu protiv Ante Gotovine, niti je navedeni u statusu osumnjičenog. Postoji predmet koji je u fazi prijave, a odnosi se na više osoba i formiran je na osnovu izveštaja MUP RS iz 2006. – naveo je Grubešić.

Autor: V. MITRIĆ

Izvor: NOVOSTI