Наш лист је такође незванично, али поуздано утврдио да је одређена и тужитељка која треба да прегледа сав тај материјал и да одлучи да ли ће подићи оптужницу или не. Може се чути, у боље упућеним круговима, да представници Хашког тужилаштва континуирано зову колеге у Сарајеву, занимајући се да ли је посао завршен.

– Реч је о обимном послу. Тужилац који је „задужио“ овај предмет мора да запне из петних жила – каже наш добро упућени извор. – Пре него што донесе одлуку о томе да ли ће да покрене процес, потребно му је најмање три месеца. Ово није једноставан посао, а евидентно је да онај ко буде по њему поступао мора да има, осим знања и искуства, и доста храбрости.

Уколико Тужилаштво БиХ оптужи Готовину, као и његовог саборца, мале су шансе да ће му бити суђено у Сарајеву, у Суду БиХ, јер се претпоставља да се он не би појавио, пошто има држављанство Хрватске. То, међутим, не би требало да буде сметња за суђење у Загребу, по оптужници из Сарајева.

– Тужилаштво БиХ има добар углед код колега из Хага, па би оптужница из Сарајева могла да буде прослеђена Загребу да прихвати врућ кромпир – кажу наши саговорници блиски истрази. – Таквих случајева у пракси Тужилаштва БиХ има више: суд у Приштини суди Насеру Кељемендију, нарко-дилеру, по оптужници која је написана у Сарајеву.

ТУЖИЛАШТВО БиХ: ДЕМАНТИ – ЧЕГА?

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић је саопштио да у 2016. нису примили никакву пријаву нити предмет из Хашког трибунала који се односи на ратне злочине у којима је осумњичен Анте Готовина. Наш извор није ни спомињао материјале из Хашког трибунала (суда), већ из Тужилаштва у Хагу. Уз то, на питања које смо му доставили, Тужилаштво БиХ је одбило да одговори.

– БиХ нема отворену истрагу против Анте Готовине, нити је наведени у статусу осумњиченог. Постоји предмет који је у фази пријаве, а односи се на више особа и формиран је на основу извештаја МУП РС из 2006. – навео је Грубешић.

Аутор: В. МИТРИЋ

Извор: НОВОСТИ