Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svjedok rekao da su optuženi bili vojno angažovani

Svjedok Tužilaštva BiH Fikro Spahić rekao je da su optuženi Samir Kešmer i Mirsad Menzilović bili vojno angažovani i da ih je viđao 1993. godine, javlja Birn.

shutterstock
shutterstock

Spahić je ispričao da je do avgusta 1993. bio komandir isturenog odjeljenja tzv. Armije BiH na liniji odbrane u mjestu Menjak kod Vogošće, kao i da optužene Kešmera i Menzilovića poznaje jer su odrasli na Menjaku, gdje ih je tokom rata viđao u zajedničkoj vojnoj kuhinji.

“Ko god se tu zadesio morao je biti vojno angažovan, pa tako i njih dvojica… Njihove porodice po mom saznanju su bile u Velešićima”, dodao je Spahić.

Za ratni zločin u Velešićima, uz Kešmera i Menzilovića, optužen je i Elvir Muminović, bivši pripadnici tzv. Armije BiH, kojima Tužilaštvo BiH na teret stavlja da su u maju 1993. godine silovali i seksualno zlostavljali maloljetnicu srpske nacionalnosti, nanijevši joj teške fizičke i psihičke povrede.

Prema optužnici, Muminović je naoružan pištoljem na ulici prišao djevojci srpske nacionalnosti, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat, gdje su optuženi počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve.

Spahić je potvrdio da je prva borbena linija na Menjaku prolazila pored kuća Kešmera i Menzilovića, dok je u Kešmerovoj kući bila spavaonica za vojsku, a pored vojna kuhinja.

On je rekao da je sa Kešmerom nakon avgusta 1993. godine jednom ili dva puta bio na smjeni, dok sa Menzilovićem nije imao kontakt.

Spahić je izjavio da Menzilović nije bio s njim na liniji i straži, te da mu nije poznato da li se vodio kao pripadnik tzv. Armije BiH.

On je naveo da mu nije poznato jesu li Kešmer i Menzilović služili vojni rok ili bili na nekoj obuci, pojasnivši da ako neko nije znao rukovoditi oružjem da bi ga stariji vojnici podučili.

“Za moje razmišljanje ko god je bio tu morao je izaći na stražu, između ostalih i maloljetnici. Iz straha ideš. Kod Kešmera i kod ostale djece sam u kuhinji vidio oružje. Prije avgusta 1993. sam mogao viđati oružje kod njih”, naveo je Spahić.

Suđenje će biti nastavljeno 10. aprila.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Svjedok: Juka Prazina doveo zarobljene vojnike JNA u Domu policije

Svjedočenja o stradanju vojnika JNA u Sarajevu | Jadovno 1941.

Krivić: Saznao sam naveče da su vojnici JNA ubijeni | Jadovno …

Svjedok vidio kako Nedžad Herenda ubija zarobljene vojnike JNA

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: