fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svjedok nije čuo za dječaka Slobodana i optuženu Elfetu Vesli

U nastavku suđenja za svirepo ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika svjedok odbrane Safet Mehmedović rekao je da je optuženog Sakiba Halilovića samo jednom kratko vidio 1992. godine u selu Bakrači, te da nije čuo za dječaka Slobodana Stojanovića i optuženu Elfetu Veseli.

Suđenje Elfeti Veseli Foto: RTRS
Suđenje Elfeti Veseli Foto: RTRS

„Halilovića znam od 1990. godine. Radio je u `Glinici` u Karakaju kod Zvornika. Nekad smo znali popričati, zajedno popiti kafu. Nakon izbijanja rata, vidio sam ga samo jednom u julu 1992. godine u mom selu Bakrači, gdje mi je u kratkom razgovoru rekao da traži svoju rodbinu koja je tu živjela“, naveo je Mehmedović.

Svjedok je rekao da je Halilović tek tada došao iz Tuzle na te prostore i da nije znao da li je bio vojno angažovan. Dodao je da nije čuo da je optuženi imao neku vojnu formaciju, te da mu nije poznato da je na području Bajrića postojao izviđačko-diverzantski vod.

Mehmedović je rekao da je od sestre saznao da se Halilović u avgustu 1992. godine vratio u Tuzlu.

Svjedok je naveo da nije čuo za dječaka Slobodana Stojanovića i za Elfetu Veseli koju, kako je rekao, „danas prvi put vidi uživo“.

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica takozvane Armije BiH, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice.

Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dječaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 19. marta.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Sud BiH – Tužilac sumnja na pristrasnost vještaka u slučaju Elfete Veseli

Svjedok vidio da je Elfeta Vesli zaklala dječaka | Jadovno 1941.

Dječakov otac rekao da je Slobodana ubila Albanka iz Vlasenice

Potresna priča: Slobodan Stojanović – dete mučenik | Jadovno …

Zarobljenici potvrdili da je dječaka ubila Elfeta Veseli …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: