fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Свједок видио да је Елфета Весли заклала дјечака

Заштићени свједок Тужилаштва БиХ „С-1“ рекао је да је видио када је Елфета Весели ножем пресјекла врат дјечаку Слободана Стојановића, али да није видио када је испалила један или два хица из пиштоља који му је прислонила на главу.

Елфете Весели, Слободан Стојановић
Елфете Весели, Слободан Стојановић

У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, овај свједок је путем видео-линка из Београда описао дешавања која су претходила овом стравичном чину.

На почетку данашњег рочишта, свједок је рекао да је са око 100-120 припадника јединице Фикрета Мустафића Шиптара у јулу 1992. године кренуо из Церске на акцију у Каменици да би „ослободили подручје, да би из Сребренице изашла нејач“.

„Када смо стигли на брдо Удрић, ту смо затекли Насера Орића који је на подручју Каменице био командант и организатор акције, те неколико командира јединица међу којима су били Сакиб Халиловић Кибе и Зулфо Турсуновић. Кибетови људи су нас увели у линију на потезу Глођанско брдо. На путу према Каменици наишли смо на везане српске војнике које су заробили припадници муслиманске војске“, рекао је „С-1“.

Свједок је навео да је тог дана, током сукоба са српском војском рањен, након чега је у бесвјесном стању однесен у амбуланту у Каменици, гдје је било зборно мјесто свих јединица. Када се освијестио, рекао је да је видио пуно војске, а да су са Кибетовом групом стајали Насер Орић, Зулфо Турсуновић и остали командири јединица.

„Орић, Кибе и Зулфо су ми пришли и све је било мирно када се у једном моменту чуо дјечији глас који је викао: `Бјежите, бјежите, ево балија, побиће нас све`. Дјечак који је имао између 10 и 15 година, који се појавио на бициклу из правца Глођанског брда, био је мршав, смеђе косе и на себи је имао на кољенима поцијепане панталоне и бијелу мајицу“, навео је свједок.

Он је рекао да је у том моменту дјечак био удаљен 10-15 метара од Орића и Кибета, те да му је пришла Елфета Весели и ухватила га за главу. Неко је, каже, рекао Кибету и Орићу да ће она направити „белај“, на шта је Орић одговорио да „она нема ј… за то“.

„Са удаљености од неких осам метара, видио сам како Елфета држи дијете за главу, узима нож и говори: `Ако сам ја балинкура, он је четник`, након чега му повлачи нож испод браде. Испод врата је текла крв, а ја сам окренуо главу и чуо кркљање, као да је хтио нешто рећи. Она га је одгурнула, а када је пао још је давао знаке живота. Неко је тада рекао да је тек тада `готов`“, испричао је „С-1“.

Он је додао да је видио да је Елфета, након што су је напали за то што је урадила, узела „дугу деветку“ и прислонила је дјечаку на главу, али да није видио када је испалила један или два метка када је чуо пуцањ. Након тога, Елфета је скинула и бацила крваву кошуљу и отишла да опере руке.

„Нико се није надао да ће то урадити. Нико је за то није казнио, ни Орић, ни Кибе. Зулфо је упозорио Насера да ће она то урадити, на шта је он одговорио: `Па шта ћу сад. Убила, убила`. Остали су ћутали јер Насеру нико ништа није смио рећи. Он је обожавао Елфету због њених заслуга у рату. Заједно су били у акцијама на Залазју, Скеланима, Факовићима, Бјелавцу и сматрао је да је била добар и храбар борац. У акцијама са Орићем био је и Кибе“, рекао је „С-1“.

Свједок, који је у судници препознао Сакиба Халиловића Кибета и Елфету Весели, додао је да је након убиства дјечака, видио његово тијело које је, прекривено плавом деком или мантилом, лежало поред пута.

У наставку свједочења „С-1“ је рекао да су му Срби убили брата и друге чланове породице, што је одбрана назвала ирелевантним за поступак, али је Судско вијеће констатовало да тиме Тужилаштво доказује кредибилитет свједока.

По окончању саслушања, Сакиб Халиловић је рекао Суду да је он у току акције на Каменици био у Тузли и да овог свједока никада није видио.

И оптужена Елфета Весели је изјавила да не познаје свједока, након чега јој је он поставио питање да ли ће га препознати ако је подсјети „шта је урадила двојици људи на трактору“.

Свједок је рекао да је о овим дешавањима све испричао 2003. године командиру Полицијске станице Братунац, али да тада није сачињен никакав записник, те потврдио да га током давања исказа у Тужилаштву БиХ 2014. године, нико није питао за дјечака.

„То давање исказа сам напустио прије времена јер ме тужилац, муслиманка која је била покривена, више пута питала да ли смијем тако да причам о Насеру Орићу. То сам схватио као упозорење да морам да ћутим јер сам мислио да је Орић приоритет у држави“, рекао је свједок.

Према његовим ријечима, због пријетњи и порука које су му упућене, са породицом је измјештен из БиХ. Рекао је да га је један полицајац упозорио да ће га Орић убити.

Тужилаштво БиХ терети Елфету Весели да је, као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи – Ново Село, на подручју Каменице.

Према оптужници, она је на најсвирепији начин убила дјечака тако што му је, док је био на бициклу, пришла са леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Сакиб Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али да није предузео неопходне мјере да буде кажњена.

Наставак суђења заказан је за 19. децембар.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Заробљеници потврдили да је дјечака убила Елфета Весели …

Његово име jе Слободан Стоjановић… | Јадовно 1941.

Дјечаков отац рекао да је Слободана убила Албанка из Власенице

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: