Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Markale organizovali Izetbegović i Cerić

Datum objave: utorak, 15 decembra, 2015
Veličina slova: A- A+

Svjedočeći u odbranu generala Ratka Mladića, bivši pripadnik obezbjeđenja Alije Izetbegovića tvrdio je danas, pred Haškim tribunalom, da su napad na sarajevsku pijacu Markale, u zimu 1994, organizovali Izetbegović i islamski vjerski poglavar Mustafa Cerić, a sproveli generali tzv. Armije BiH.

Ratko Mladić Foto: arhiv
Ratko Mladić   Foto: arhiv

Svjedok je – pod pseudonimom GRM-116, skrivenog lika i elektronski izmijenjenog glasa – izjavio da je kao pripadnik specijalne jedinice “Biseri”, 1992-94. bio u obezbjeđenju Predsjedništva BiH koje je zasjedalo u zgradi Narodne banke u Sarajevu. Mladićev branilac Miodrag Stojanović u sudnici je citirao dokument vlasti BiH, kao potvrdu da je svjedok zaista bio u toj jedinici.

GRM-116 je tvrdio da je imao priliku da čuje šta su Izetbegović, reis Cerić, general Sefer Halilović i drugi zvaničnici govorili na sastancima.

“Najsnažniji uticaj” na Izetbegovića, po svjedoku, imao je Cerić, a njihov glavni cilj bio je da izazovu intervenciju Zapada na strani Muslimana “izazivanjem masovne patnje” u Sarajevu i Srebrenici.

Po svjedoku, Cerić je “brzo ubijedio” Izetbegovića da je “to ispravno” i da se “žrtve moraju podnijeti”.

Govoreći o napadu na Markale, GRM-116 je posvjedočio da je “ta ideja potekla od reisa, a sproveli su je generali Halilović i Mustafa Hajrulahović zvani Talijan”. “Njih dvojica iznijeli su taj plan da se minobacač postavi u pravcu Špicaste stijene, kod sela Mrkovići, jer se znalo da Srbi tamo imaju artiljeriju koja često gađa, tako da se ta granata utopi u tu paljbu”, rekao je svjedok.

– Izetbegović i Cerić su to prihvatili, a Halilović se okrenuo ka Talijanu i rekao:”Talijan će to…”, opisao je svjedok, naglašavajući: “Bio sam prisutan kada je Alija to odobrio”.

Na sljedećem sastanku, međutim, Halilović je izvijestio da “prvi pokušaj nije uspio” jer je “granata pala na neki krov blizu Markala”, a zatim je, za novi pokušaj, čekano da na osmatračkom položaju UNPROF-ora bude ista posada, sa kojom je postojao dogovor da “ne broje naše granate”.

– Alija im je rekao:”Pokušajte ponovo”. Oni su otišli i uskoro smo čuli šta je bilo s Markalama – izjavio je GRM-116.

Izetbegović i Cerić susretali su se, po svjedoku, i sa komandantom 28. divizije tzv. ABiH u Srebrenici Naserom Orićem. Naložili su mu da organizuje napade na okolna srpska sela kao bi “isprovocirao Srbe da granatiraju Srebrenicu, ne bi li izazvao međunarodnu intervenciju protiv Srba”.

– Čuo sam kako pričaju da Naser dobro obavlja posao – kazao je GRM-116, koga će sutra unakrsno ispitivati tužioci.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Mladićev veštak tvrdi: Srebreničani ginuli u međusobnim borbama, bilo i samoubistava

Kanadski general na suđenju Mladiću: Granata na Markale ispaljena sa položaja Armije BiH

Civile na Markalama je ubila podmetnuta naprava, a ne srpska granata

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top