Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Markale organizovali Izetbegović i Cerić

Svjedočeći u odbranu generala Ratka Mladića, bivši pripadnik obezbjeđenja Alije Izetbegovića tvrdio je danas, pred Haškim tribunalom, da su napad na sarajevsku pijacu Markale, u zimu 1994, organizovali Izetbegović i islamski vjerski poglavar Mustafa Cerić, a sproveli generali tzv. Armije BiH.

Ratko Mladić Foto: arhiv
Ratko Mladić   Foto: arhiv

Svjedok je – pod pseudonimom GRM-116, skrivenog lika i elektronski izmijenjenog glasa – izjavio da je kao pripadnik specijalne jedinice „Biseri“, 1992-94. bio u obezbjeđenju Predsjedništva BiH koje je zasjedalo u zgradi Narodne banke u Sarajevu. Mladićev branilac Miodrag Stojanović u sudnici je citirao dokument vlasti BiH, kao potvrdu da je svjedok zaista bio u toj jedinici.

GRM-116 je tvrdio da je imao priliku da čuje šta su Izetbegović, reis Cerić, general Sefer Halilović i drugi zvaničnici govorili na sastancima.

„Najsnažniji uticaj“ na Izetbegovića, po svjedoku, imao je Cerić, a njihov glavni cilj bio je da izazovu intervenciju Zapada na strani Muslimana „izazivanjem masovne patnje“ u Sarajevu i Srebrenici.

Po svjedoku, Cerić je „brzo ubijedio“ Izetbegovića da je „to ispravno“ i da se „žrtve moraju podnijeti“.

Govoreći o napadu na Markale, GRM-116 je posvjedočio da je „ta ideja potekla od reisa, a sproveli su je generali Halilović i Mustafa Hajrulahović zvani Talijan“. „Njih dvojica iznijeli su taj plan da se minobacač postavi u pravcu Špicaste stijene, kod sela Mrkovići, jer se znalo da Srbi tamo imaju artiljeriju koja često gađa, tako da se ta granata utopi u tu paljbu“, rekao je svjedok.

– Izetbegović i Cerić su to prihvatili, a Halilović se okrenuo ka Talijanu i rekao:“Talijan će to…“, opisao je svjedok, naglašavajući: „Bio sam prisutan kada je Alija to odobrio“.

Na sljedećem sastanku, međutim, Halilović je izvijestio da „prvi pokušaj nije uspio“ jer je „granata pala na neki krov blizu Markala“, a zatim je, za novi pokušaj, čekano da na osmatračkom položaju UNPROF-ora bude ista posada, sa kojom je postojao dogovor da „ne broje naše granate“.

– Alija im je rekao:“Pokušajte ponovo“. Oni su otišli i uskoro smo čuli šta je bilo s Markalama – izjavio je GRM-116.

Izetbegović i Cerić susretali su se, po svjedoku, i sa komandantom 28. divizije tzv. ABiH u Srebrenici Naserom Orićem. Naložili su mu da organizuje napade na okolna srpska sela kao bi „isprovocirao Srbe da granatiraju Srebrenicu, ne bi li izazvao međunarodnu intervenciju protiv Srba“.

– Čuo sam kako pričaju da Naser dobro obavlja posao – kazao je GRM-116, koga će sutra unakrsno ispitivati tužioci.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Mladićev veštak tvrdi: Srebreničani ginuli u međusobnim borbama, bilo i samoubistava

Kanadski general na suđenju Mladiću: Granata na Markale ispaljena sa položaja Armije BiH

Civile na Markalama je ubila podmetnuta naprava, a ne srpska granata

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: