fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srebreničani ginuli u međusobnim borbama, bilo i samoubistava

HAG – U nastavku suđenja Ratku Mladiću, Odbrana je kroz iskaz veštaka Dušana Pavlovića dokazivala da su hiljade Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. poginule u borbama tokom proboja Armije BiH (ABiH) iz te enklave ka Tuzli.

Na suđenju Ratku Mladiću se otkriva istina o Srebrenici (Foto: Jutjub)
Na suđenju Ratku Mladiću se otkriva istina o Srebrenici (Foto: Jutjub)

Pozivajući se na izjave koje su preživeli pripadnici 28. divizije ABiH dali neposredno posle proboja od 12. do 17. jula 1995. godine, Pavlović je zaključio je da je u tim borbama stradalo 2.000 do 3.000 boraca i civila.

Po izjavama preživelih svjedoka koje je Pavlović analizirao, bošnjački borci i civili stradali su ne samo od vatre Vojske Republike Srpske (VRS) već i u međusobnim sukobima, a neki su počinili i samoubistva.

Mladić, nekadašnji komandant VRS-a, optužen je za genocid nad oko 7.000 bošnjačkih Srebreničana. Prema optužnici, kolona od oko 15.000 muškaraca, od kojih je trećina bila naoružana, krenula je 12. jula 1995. godine u proboj iz Srebrenice.

Veštak Pavlović je rekao da je, po izjavama preživelih svjedoka, „cijelim tokom proboja 28. divizija ABiH bila pod artiljerijskom i pešadijskom vatrom VRS-a“ i da je „celim putem bilo gubitaka“.

Po citiranim izjavama preživelih, u prvoj zasedi koju je VRS postavila na području Buljima, 12. jula 1995. ubijeno je oko 1.000 vojnika i civila.

„Radi se o početku borbi, na terenu gdje je kolona 28. divizije ušla na područje VRS-a“, objasnio je Pavlović.

On je rekao da su, po izjavama svedoka, naredne noći, između 12. i 13. jula 1995, toj koloni tokom borbi u području Kamenice naneti najveći gubici tokom proboja.

Pavlović je izjavio da je, prema procenama, na području Kamenice stradalo između 1.000 i 2.000 muškaraca. Dodao je i da je bilo i izjava o manjem broju žrtava, ali da on nije procenjivao da li su izjave tačne zato što je to na sudu da utvrdi.

Upitan da li se procene o broju žrtava koje je naveo odnose samo na stradale u koloni 28. divizije ili i na streljanja, Pavlović je odgovorio: „Moj zaključak je da je velika većina čija su tela pronađena, stradala u borbama, međusobnim borbama, bilo je i samoubistava, nažalost, pucali su i jedni na druge.“

Kao dokaz da su hiljade Bošnjaka stradale u koloni, Mladićeva odbrana citirala je i dokument organa bezbednosti Drugog korpusa ABiH o ratnom zločinu nad bošnjačkim življem u kojem piše da je bilo 2.000 do 3.000 ubijenih od Buljima do Konjević Polja.

Na pitanje branioca Lukića da li je na tom području bilo streljanja ratnih zarobljenika, Pavlović je rekao: „Ja nisam naišao ni na jedan dokument da je bilo streljanja. Ne mogu da isključim da je bilo, ali nemam takva saznanja.“

Suđenje Mladiću, koji je optužen i za progone, zločine u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, nastavlja se u utorak, 15. decembra, javlja BIRN – Džastis Report.

 

Izvor: PRAVDA

 

Vezane vijesti:

Rat u BiH je izvela SDA u težnji da stvori unitarnu zemlju

Kanadski general na suđenju Mladiću: Granata na Markale ispaljena sa položaja Armije BiH

Civile na Markalama je ubila podmetnuta naprava, a ne srpska granata

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: