Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svi na Banstol, na Frušku goru 3. juna 2017. u 13 časova

PARASTOS I OTKRIVANjE SPOMENIKA „KRAJIŠKE SUZE“ SVIM ZNANIM I NEZNANIM PRAVOSLAVNIM MUČENICIMA ŠIROM KRAJINE

Milena Čanković u Plaškom 01. jula 2016.
Milena Čanković u Plaškom 01. jula 2016.

Kraj temelja buduće crkve „Blage Marije“ posvećene žrtvama Oluje, (Banstol se nalazi na starom putu Novi Sad – Inđija, kod Čortanovaca) otkriva se spomenik čija je izgradnja najavljena prije godinu i po dana a finansiran je od prihoda humanitarne knjige Milene Čanković „Divani ličkih spomenika“.

Zahvaljujući prodaji knjige i brojnim donacijama Krajišnika na promocijama, Milena je uspjela svoje obećanje ispuniti i u izgradnju dati znamenje koje će u finalu biti visoko 4 metra.

Spomenik je izrađen od bjelog mermera a nosi naziv „Krajiške suze“.

Milena ja spomenik namjenila svim pravoslavnim grobovima koji za svojim izbjeglim narodom ostadoše u Krajini svjedočiti da smo nekada tamo živjeli, stvarali i samo branili svoja ognjišta od vječitih neprijatelja.

Za portal Jadovno.srb Milena kaže:

„Spomenik posvećujem svim grobovima sa imenom i svim imenima nestalih bez nama znanih grobova. Namjenjujem ga u znak pomirenja svima, bez podjele na njihova opredjeljenja u toku bratoubilačkih borbi. Mi Krajišnici smo prošli golgotu Hristovu i našem znamenju je mjesto na svetoj Fruškoj gori. Ovdje je ujedno i najjača koncentracija našeg izbjeglog naroda a i geografska pozicija je takva da se nadam da će sve one manje manifestacije i obilježavanja nama važnih i bitnih datuma vremenom preseliti na ovo centralno mjesto.

Mi u nastavku uz Hram i spomenik radimo na organizaciji Svjetskog Krajiškog centra sa zavičajnim muzejom, ujedno domom kulture. Namjeravamo ljeti ovamo dovoditi djecu iz dijaspore i nudimo njeguju i uče srpski jezik i bave se raznim aktivnostima.

Učenje koreografije na primjer, gdje će u isto vrijeme i više folklornih društava širom svijeta moći boraviti i tako se međusobno sa svih kontinenata sastajati i razmjenjivati svoja iskustva.

Ujedno će im biti omogućeno da u vrijeme svog boravka na Banstolu i nastupaju da publika u Srbiji vidi šta ta omladina iz dijaspore zna i umije i kako se vlastiti identitet njeguje i brani.

Namjeravamo organizovati književne večeri i likovne kolonije, promovisati sve što krajišnici umiju i znaju.

Sve ove predviđene aktivnosti podrazumijevaju i otvaranje radnih mjesta što nam je posebno drago“.

Svečanost otkrivanja spomenika održaće se na Banstolu, na Fruškoj gori u subotu 3. juna 2017. sa početkom u 13. časova.

Put do Banstola
Put do Banstola

Pripremilo UG Jadovno 1941.

Vezane vijesti:

Ličanka diže spomenik palim Krajišnicima | Jadovno 1941.

Znamenje palim Krajišnicima | Jadovno 1941.

Ugradili i srce u svetinju | Jadovno 1941.

Banja Luka: Promocija knjige „Divani ličkih spomenika …

 

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: