Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Сви на Банстол, на Фрушку гору 3. јуна 2017. у 13 часова

ПАРАСТОС И ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА „КРАЈИШКЕ СУЗЕ“ СВИМ ЗНАНИМ И НЕЗНАНИМ ПРАВОСЛАВНИМ МУЧЕНИЦИМА ШИРОМ КРАЈИНЕ

Милена Чанковић у Плашком 01. јула 2016.
Милена Чанковић у Плашком 01. јула 2016.

Крај темеља будуће цркве „Благе Марије“ посвећене жртвама Олује, (Банстол се налази на старом путу Нови Сад – Инђија, код Чортановаца) открива се споменик чија је изградња најављена прије годину и по дана а финансиран је од прихода хуманитарне књиге Милене Чанковић „Дивани личких споменика“.

Захваљујући продаји књиге и бројним донацијама Крајишника на промоцијама, Милена је успјела своје обећање испунити и у изградњу дати знамење које ће у финалу бити високо 4 метра.

Споменик је израђен од бјелог мермера а носи назив „Крајишке сузе“.

Милена ја споменик намјенила свим православним гробовима који за својим избјеглим народом остадоше у Крајини свједочити да смо некада тамо живјели, стварали и само бранили своја огњишта од вјечитих непријатеља.

За портал Јадовно.срб Милена каже:

„Споменик посвећујем свим гробовима са именом и свим именима несталих без нама знаних гробова. Намјењујем га у знак помирења свима, без подјеле на њихова опредјељења у току братоубилачких борби. Ми Крајишници смо прошли голготу Христову и нашем знамењу је мјесто на светој Фрушкој гори. Овдје је уједно и најјача концентрација нашег избјеглог народа а и географска позиција је таква да се надам да ће све оне мање манифестације и обиљежавања нама важних и битних датума временом преселити на ово централно мјесто.

Ми у наставку уз Храм и споменик радимо на организацији Свјетског Крајишког центра са завичајним музејом, уједно домом културе. Намјеравамо љети овамо доводити дјецу из дијаспоре и нудимо његују и уче српски језик и баве се разним активностима.

Учење кореографије на примјер, гдје ће у исто вријеме и више фолклорних друштава широм свијета моћи боравити и тако се међусобно са свих континената састајати и размјењивати своја искуства.

Уједно ће им бити омогућено да у вријеме свог боравка на Банстолу и наступају да публика у Србији види шта та омладина из дијаспоре зна и умије и како се властити идентитет његује и брани.

Намјеравамо организовати књижевне вечери и ликовне колоније, промовисати све што крајишници умију и знају.

Све ове предвиђене активности подразумијевају и отварање радних мјеста што нам је посебно драго“.

Свечаност откривања споменика одржаће се на Банстолу, на Фрушкој гори у суботу 3. јуна 2017. са почетком у 13. часова.

Пут до Банстола
Пут до Банстола

Припремило УГ Јадовно 1941.

Везане вијести:

Личанка диже споменик палим Крајишницима | Јадовно 1941.

Знамење палим Крајишницима | Јадовно 1941.

Уградили и срце у светињу | Јадовно 1941.

Бања Лука: Промоција књиге „Дивaни личких спoмeникa …

 

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: