fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Svedočenje o stradanju Jele Rakić iz sela Strmen

Jelu su ustaše uhvatili, redom silovali, iskopali oči, nabili na kolac i bacili u staro korito reke Save.
Crkva sv. Ane
Crkva sv. Ane

Jela Rakić je rođena 1928. godine u zemljoradničkoj porodici u selu Strmen, opština Crkveni Bok, srez Kostajnica, od oca Damjana i majke Marije-Mace, rođene Đuričić.

Ubijena je od  strane Jasenovačkih ustaša 13.10.1942.

Jela je detinjstvo provodila kao i sva deca toga kraja, pohađala školu, čuvala stoku i pomagala roditeljima oko seoskih poslova.

Izbijanjem II svetskog rata i proglašenjem NDH, stanovništvo triju sela opštine Crkveni Bok (Strmen, Crkveni Bok i  Ivanjski Bok) bilo je prisiljeno ići na prekrštavanje iz pravoslavne u katoličku veru.

Posle toga su živeli u relativnom miru sve do 13.10.1942. godine, kada je 1. bojna  jasenovačkih ustaša na čelu sa Ljubom Milošem, potpomognuta  pripadnicima   Pripremne bojne iz sela Puske (susedno selo preko reke Save) rano ujutro opkolila sela sa namjerom da narod otera u logor Jasenovac, a selo opljačka.

Nekolicina ustaša, tog jutra upada i u dvorište Rakić Damjana u kome zatiču njegovu ćerku Jelu.

Pojurili su za njom, a ona je bežala oko jedan kilometar pred zlikovcima sve dok je druga grupa ustaša nije presrela. Uhvatili su je, redom silovali, iskopali oči i na kraju nabili na kolac i bacili u staro korito reke Save.

Imala je četrnaest godina.

O ovom monstuoznom zločinu svedoči Glez fon Horstenau, nemački general u NDH, na strani 159. svoga dnevnika koji je vodio od dolaska u Zagreb.

Istoga dana, na istovetan način, nabijanjem na kolac ubijena je i Stoja (Stevan) Ivančević, rođ. 1901. godine.

Tekst napisali:

Dr.  Maja Kljaić Vejnović

Prof. Nikola Turajlić

Vezane vijesti:

O zločinima nad Srbima iz sela Strmen, Crkveni Bok i

Svedočenje o stradanju Ljube Karan iz sela Strmen


 Maja Kljaić Vejnović
Dr Maja Kljaić Vejnović

Maja Kljaić Vejnović, doktor stomatologije, rođena u Sisku 1971. godine, od oca Petra veterinara iz Strmena i majke Ljubice, profesorke biologije iz Crkvenog Boka. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Sisku, a Stomatološki fakultet u Beogradu, gdje i danas živi i radi. U Strmenu i Crkvenom Boku kod svojih baka upoznala se sa stradanjem svojih meštana, a i sama je doživela egzodus Srba iz Hrvatske, što je motivisalo da se posveti proučavanju prošlosti svoga naroda.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: