Svedočenje o stradanju Jele Rakić iz sela Strmen

Datum objave: petak, 12 oktobra, 2018
Veličina slova: A- A+
Crkva sv. Ane
Crkva sv. Ane

Jelu su ustaše hvatili, redom silovali, iskopali oči, nabili na kolac i bacili u staro korito reke Save.

Jela Rakić je rođena 1928. godine u zemljoradničkoj porodici u selu Strmen, opština Crkveni Bok, srez Kostajnica, od oca Damjana i majke Marije-Mace, rođene Đuričić.

Ubijena je od  strane Jasenovačkih ustaša 13.10.1942.

Jela je detinjstvo provodila kao i sva deca toga kraja, pohađala školu, čuvala stoku i pomagala roditeljima oko seoskih poslova.

Izbijanjem II svetskog rata i proglašenjem NDH, stanovništvo triju sela opštine Crkveni Bok (Strmen, Crkveni Bok i  Ivanjski Bok) bilo je prisiljeno ići na prekrštavanje iz pravoslavne u katoličku veru.

Posle toga su živeli u relativnom miru sve do 13.10.1942. godine, kada je 1. bojna  jasenovačkih ustaša na čelu sa Ljubom Milošem, potpomognuta  pripadnicima   Pripremne bojne iz sela Puske (susedno selo preko reke Save) rano ujutro opkolila sela sa namjerom da narod otera u logor Jasenovac, a selo opljačka.

Nekolicina ustaša, tog jutra upada i u dvorište Rakić Damjana u kome zatiču njegovu ćerku Jelu.

Pojurili su za njom, a ona je bežala oko jedan kilometar pred zlikovcima sve dok je druga grupa ustaša nije presrela. Uhvatili su je, redom silovali, iskopali oči i na kraju nabili na kolac i bacili u staro korito reke Save.

Imala je četrnaest godina.

O ovom monstuoznom zločinu svedoči Glez fon Horstenau, nemački general u NDH, na strani 159. svoga dnevnika koji je vodio od dolaska u Zagreb.

Istoga dana, na istovetan način, nabijanjem na kolac ubijena je i Stoja (Stevan) Ivančević, rođ. 1901. godine.

Tekst napisali:

Dr.  Maja Kljaić Vejnović

Prof. Nikola Turajlić

 

Vezane vijesti:

O zločinima nad Srbima iz sela Strmen, Crkveni Bok i
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top