fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Svedočenje o stradanju Ljube Karan iz sela Strmen

Prema svedočenju, Ljuba je u blizini sela Puska silovana, mučena i na kraju nabijena na kolac. Majka Milja je također ubijena.
Ljuba i Milja Karan, Crkveni Bok ratne 1942. god.
Ljuba i Milja Karan, Crkveni Bok ratne 1942. god.

Ljuba (Mile) Karan je rođena 1928. godine u selu Crkveni Bok, srez Kostajnica, kao jedino dete oca Mile, zemljoradnika i majke Milje, rođene Dokman, domaćice.

Detinjstvo je provela u rodnom selu, gde je pohađala osnovnu školu i postepeno stasavala u pravu ljepoticu.

Početkom rata i stvaranjem NDH započinju stradanja njene porodice. Otac Mile je zarobljen kao pripadnik Kraljeve vojske, interniran u Nemačku, gde je u zarobljeništvu boravio do kraja rata. U tako teškim vremenima, majka i ćerka ostaju same.

Prvo su naterane na prekrštavanje iz pravoslavne u katoličku veru u crkvi Sv. Preobraženja koja je 1941. godine preuređena za katoličko bogosluženje. Prekrštavanje je vršio Augustin Kralj, koji je posebnu pažnju posvećivao mlađoj populaciji, koja je morala pohađati časove veronauke i ići na pričest.

Zajedno sa majkom i velikim brojem meštana opštine Crkveni Bok, Ljuba je oterana u logor Jasenovac 13.oktobra 1942. godine.

Na intervenciju nemačkog generala Gleza fon Horstenaua nakon dve nedelje pušteni su svojim kućama svi mještani opštine Crkveni Bok, njih oko 1500.

Naredna 1943. godina bila je za njih relativno mirna, pa su uspostavili kontakt sa ocem Milom, kome su u Nemačku slali pisma, fotografije i pakete a od njega dobijali  odgovore.

Juna 1944. godine Ljuba se sa majkom slikala ispred svoje kuće i tu fotografiju poslala ocu u Nemačku sa nadom u skoro viđenje, ne sluteći tragediju koja će ih uskoro zadesiti.

Početkom oktobra 1944. godine, ustaše Brzog sklopa iz Jasenovca, na čelu sa zloglasnim zapovednikom Josipom Matajom, upadaju u selo Crkveni Bok sa namerom da sve pobiju, opljačkaju i popale.

Veliki broj ljudi  je pohvatan a među njima je bila i šesnaestogodišnja lepotica Ljuba sa svojom majkom. Mnoge su pobili odmah a neke su skelom prevozili preko Save ubijavši ih usput.

Većinu su odveli u logor Jasenovac.

Prema svedočenju, Ljuba je u blizini sela Puska silovana, mučena i na kraju nabijena na kolac.

Majka Milja je  također ubijena.

Otac Mile je za tragediju saznao tek kad se vratio iz Nemačke 1945. godine.

Jedva je preboleo tu strašnu bol i tugu.

Sačuvao ove fotografije koje je u pismu dobio od ćerke Ljube i supruge Milje a koje sada prvi put objavljujemo.

Kuća Mile Karan, ratne 1944. god. pre nego što je izgorela Pred kućom stoje Milina kćerka Ljuba i supruga Milja Snimljeno 15.06.1944. (Foto: B. Turajlić)
Kuća Mile Karan, ratne 1944. god. pre nego što je izgorela
Pred kućom stoje Milina kćerka Ljuba i supruga Milja
Snimljeno 15.06.1944. (Foto: B. Turajlić)

Tekst napisali:

Dr. Maja Kljaić Vejnović

Prof. Nikola Turajlić

Vezane vesti:

O zločinima nad Srbima iz sela Strmen, Crkveni Bok i

Svedočenje o stradanju Jele Rakić iz sela Strmen

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: