Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Svaki peti Nijemac antisemita?!

Datum objave: ponedeljak, 14 novembra, 2011
Veličina slova: A- A+

Njemačka

Svaki peti Nijemac latentni je antisemista – ustanovila je vladina komsija u istraživanju koje je pokazalo da u Njemačkoj postoji “uvriježena, klišeizirana slika o Jevrejima”.

Mladi u Njemačkoj riječ “Jevrej” koriste kao psovku, iako onaj kome je upućena obično nema veze ni sa Jevrejima ni sa njihovom vjerom.  “Tebe bi trebalo u Aušvic” – jedna je od često korištenih uvreda.

Ovo se navodi u izvještaju posebne komisije stručnjaka, koji će, prema želji njemačkog parlamenta, ubuduće redovno podnositi izvještaj o stanju antisemitizma.

Jedan od zaključaka naučnika glasi: u krugu prijatelja, na stadionu, u restoranu ili na internetu – uvrede spadaju u nešto što doživljava svaki Jevrej u Njemačkoj. Iako je zvanično protjeran iz društva i politike, antisemitizam je svuda prisutan.

Dvadeset odsto stanovnika  Njemačke je latentno antisemitski nastrojeno.

Komisija, čiji su članovi bili i istoričar iz Londona Peter Longerih i rektor Visoke hajdelberške škole za jevrejske studije Johanes Hajl, u zaključcima se koristi i nalazima do kojih se došlo putem više demoskopskih istraživanja tokom proteklih godina.

Najveći izvor antisemitizma su desnoekstremni krugovi, kojima se pripisuje čak 90 odsto krivičnih dijela u vezi sa antisemitizmom. U takva djela ubraja se izazivanje mržnje, skrnavljenja grobalja i poricanje holokausta.

Eksperti napominju da je potpuno pogrešan utisak koji se stvara u medijima da su za antisemitizam uglavnom krivi useljenici iz arapskih država. S obzirom na konflikt na Bliskom istoku, postavlja se pitanje izloženosti te grupe useljenika antisemitskoj propagandi, ali nema pouzdanih podataka da su uglavnom Arapi krivi za antisemitizam, kažu naučnici.

Stručnjaci kritikuju i obrazovnu politiku, jer se tokom nastave u školama ne tretira dovoljno izučavanje progona Jevreja za vrijeme nacizma i isticanje da Njemačka zbog toga snosi posebnu odgovornost prema Izraelu.

Pažnja bi trebalo da se pokloni i aktuelnim formama antisemitizma koje nastaju kao posljedica krize na Bliskom istoku i koje imaju veze sa islamizmom ili finansijskom krizom. To na neki način objašnjava i time da antisemitizam u Njemačkoj ne opada stalno kao što se to dešavalo sve do sedamdesetih godina prošlog vijeka.

U izveštaju se naglašava opasnost da se sa kritikom međunarodnog finansijskog sistema ponovo prošire stari klišei o “nezasitim Jevrejima koji žele da se obogate” ili o “jevrejskoj zavjeri”. Tako je 2009. jedna studija Univerziteta u Bilefeldu pokazala kako svaki peti ispitanik smatra da “Jevreji imaju preveliki uticaj na tržišta finansija”.

Čak 40 odsto ispitanika je izjavilo kako “Jevreji i danas pokušavaju da izvuku korist iz prošlosti, odnosno od zbivanja tokom vremena nacizma”.
Eksperti su registrovali da se u brojnim segmentima društva vodi aktivna borba protiv antisemitizma, ali zaključuju da ne postoji sveobuhvatna strategija.

Što se tiče antisemitizma, Njemačka nije najostrašćenija – stanje je gore u zemljama poput Poljske, Mađarske ili Portugala, u kojima se bilježi ekstremno primjetnu pojava antisemitizma – navodi “Dojče vele”.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top