Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

Сваки пети Нијемац антисемита?!

Датум објаве: понедељак, 14 новембра, 2011
Величина слова: A- A+

Њемачка

Сваки пети Ниjемац латентни jе антисемиста – установила jе владина комсиjа у истраживању коjе jе показало да у Њемачкоj постоjи “увриjежена, клишеизирана слика о Јевреjима”.

Млади у Њемачкоj риjеч “Јевреj” користе као псовку, иако онаj коме jе упућена обично нема везе ни са Јевреjима ни са њиховом вjером.  “Тебе би требало у Аушвиц” – jедна jе од често кориштених увреда.

Ово се наводи у извjештаjу посебне комисиjе стручњака, коjи ће, према жељи њемачког парламента, убудуће редовно подносити извjештаj о стању антисемитизма.

Један од закључака научника гласи: у кругу приjатеља, на стадиону, у ресторану или на интернету – увреде спадаjу у нешто што доживљава сваки Јевреj у Њемачкоj. Иако jе званично протjеран из друштва и политике, антисемитизам jе свуда присутан.

Двадесет одсто становника  Њемачке jе латентно антисемитски настроjено.

Комисиjа, чиjи су чланови били и историчар из Лондона Петер Лонгерих и ректор Високе хаjделбершке школе за jевреjске студиjе Јоханес Хаjл, у закључцима се користи и налазима до коjих се дошло путем више демоскопских истраживања током протеклих година.

Наjвећи извор антисемитизма су десноекстремни кругови, коjима се приписуjе чак 90 одсто кривичних диjела у вези са антисемитизмом. У таква дjела убраjа се изазивање мржње, скрнављења гробаља и порицање холокауста.

Експерти напомињу да jе потпуно погрешан утисак коjи се ствара у медиjима да су за антисемитизам углавном криви усељеници из арапских држава. С обзиром на конфликт на Блиском истоку, поставља се питање изложености те групе усељеника антисемитскоj пропаганди, али нема поузданих података да су углавном Арапи криви за антисемитизам, кажу научници.

Стручњаци критикуjу и образовну политику, jер се током наставе у школама не третира довољно изучавање прогона Јевреjа за вриjеме нацизма и истицање да Њемачка због тога сноси посебну одговорност према Израелу.

Пажња би требало да се поклони и актуелним формама антисемитизма коjе настаjу као посљедица кризе на Блиском истоку и коjе имаjу везе са исламизмом или финансиjском кризом. То на неки начин обjашњава и тиме да антисемитизам у Њемачкоj не опада стално као што се то дешавало све до седамдесетих година прошлог виjека.

У извештаjу се наглашава опасност да се са критиком међународног финансиjског система поново прошире стари клишеи о “незаситим Јевреjима коjи желе да се обогате” или о “jевреjскоj завjери”. Тако jе 2009. jедна студиjа Универзитета у Билефелду показала како сваки пети испитаник сматра да “Јевреjи имаjу превелики утицаj на тржишта финансиjа”.

Чак 40 одсто испитаника jе изjавило како “Јевреjи и данас покушаваjу да извуку корист из прошлости, односно од збивања током времена нацизма”.
Експерти су регистровали да се у броjним сегментима друштва води активна борба против антисемитизма, али закључуjу да не постоjи свеобухватна стратегиjа.

Што се тиче антисемитизма, Њемачка ниjе наjострашћениjа – стање jе горе у земљама попут Пољске, Мађарске или Португала, у коjима се биљежи екстремно примjетну поjава антисемитизма – наводи “Доjче веле”.

Извор: срна

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top