fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Danas pomen ćeneralu Mihailoviću

U Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada danas će biti obilježeno 72 godine od hapšenja načelnika štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini đenerala Dragoljuba Mihailovića.

Više od 200 pripadnika Ravnogorskog pokreta iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, okupilo se u Draževini kod Višegrada, na mjestu gdje su 13. marta prije 71 godinu pripadnici Ozne uhapsili Dragoljuba Dražu Mihailovića.
Foto: SRNA / arhivska fotografija

U 8.00 časova najavljeno je okupljanje članova Ravnogorskog pokreta na Trgu palih boraca u Višegradu, nakon čega će kod Spomenika palim borcima biti položeno cvijeće.

Bogosluženje u Crkvi Svetog oca Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci zakazano je u  10.00 časova, a parastos u 11.00 časova, saopšteno je iz Ravnogorskog pokreta Višegrad.

Polaganje cvijeća na spomenik đeneralu Mihailoviću i obraćanje predstavnika Ravnogorskog pokreta najavljeno je u 12.00 časova.

Organizacioni odbor Ravnogorskog pokreta Višegrad pozvao je sve simpatizere da odaju počast Mihailoviću.

Viši sud u Beogradu 14. maja 2015. godine rehabilitovao je Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine.

Sud je tada poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije strijeljan.

Američki predsjednik Hari Truman 29. maja 1948. godine posthumno je odlikovao generala Mihailovića najvišim savezničkim priznanjem – Orednom legija zaslužnih prvog stepena. Mihailovića su odlikovali i francuski general Šarl de Gol, te poljski Vladislav Sikorski.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Sećanje na krvavu golgotu!

Pronađena originalna presuda Draži Mihailoviću

Rehabilitovan Draža Mihailović

Grobnice Lijevča polja

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: