fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pronađena originalna presuda Draži Mihailoviću

General Dragoljub Draža Mihailović
General Dragoljub Draža Mihailović

Beogradski list „Blic“ objavio je da je došao u posjed jedine originalne i kompletne presude sa suđenja generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću iz jula 1946. godine, što je tajna koja je skrivana 70 godina.

Ovaj dokument, koji je prije nekoliko decenija nestao iz svih arhiva jugoslovenskih obavještajnih i civilnih službi, ima, prema mišljenju istoričara, nemjerljivu istorijsku važnost.

Dokument, kojim je Vrhovni sud Federativne Narodne Republike Jugoslavije /FNRJ/ 15. jula 1946. osudio Mihailovića na smrt, nalazio se, po ličnom Titovom naređenju, u privatnoj arhivi jednog od učesnika samog procesa.

Presudu je beogradskom listu na uvid dao potomak jednog od učesnika u procesu protiv Mihailovića, koji ju je čuvao po naređenju tadašnje tajne službe OZNE i Tita.

„Oni su tražili da ne dospe u javnost jer je u to vreme bilo živih svedoka koji bi mogli da otkriju iskonstruisanu optužnicu protiv Mihailovića, u kojoj su mu pripisana dva dela koja nije počinio“, rekao je ovaj potomak, koji kaže da mu je originalnu presudu rođak dao pred smrt, vjerovatno zbog griže savjesti.

Presuda ima 45 strana i otkucana je pisaćom mašinom na sada već požutjelom papiru, ali je odlično očuvana.

Na prvoj strani ima pečat sa djelovodnim brojem, a na posljednjoj voštani žig koji dokazuje autentičnost dokumenta.

List navodi da je dokument pregledao ugledni srpski istoričar Bojan Dimitrijević sa svojim timom i da su potvrdili da je autentičan.

Dimitrijević, koji je bio svjedok u procesu rehabilitacije Mihailovića pred sudom u Beogradu, rekao je da sud nije imao originalni tekst presude i da ova koja je pronađena ima veliku istorijsku vrijednost.

Viši sud u Beogradu je u maju ove godine rehabilitovao komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine.

U nedostatku drugih dokaza o Mihailovićevoj smrti, rješenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu 2013. godine kao datum smrti Mihailovića utvrđen je 17. jul 1946. godine, jer je sud utvrdio da je tog datuma strijeljan, ali njegov grob još nije pronađen.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Rehabilitovan Draža Mihailović

Okupiranom Srbijom haralo 12 vojski

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: