fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sećanje na krvavu golgotu!

Obeležavanje 70. godišnjice stradanja boraca Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVuO) na Lijevče polju, u Banjaluci i Kamniškoj Bistrici biće održano od 12. do 14. juna u Banjaluci, Ljubljani, Kamniškoj Bistrici i Razboju.

Sutra od 19 časova, u prostorijama Svetosavskog omladinskog kluba biće održana promocija knjige „Kroz pakao i natrag“, o kojoj će govoriti jerej Dragan Grujić, prof. dr Radivoje Kerović i pisac i svedok stradanja Miro Miketić.
Zaboravljeno stratište

Dan kasnije, u Sloveniji, biće održana služba božja u Crkvi Svetih Kirila i Metodija u Ljubljani, a u Kamniškoj Bistrici biće osveštana kapela i održan pomen nastradalim borcima JVuO.

Zajednička akcija više udruženja
Obeležavanje sedam decenija od stradanja pripadnika JVuO biće održano u organizaciji rodoljubivih pokreta i udruženja među kojima su UG „Jadovno 1941″, Ravnogorski pokret otadžbine Srpske, Srpsko sabranje „Baštionik“, SNP „Izbor je naš“, Društvo prijatelja manastira Hilandar, KUD „Srpski vitezovi“, UG „Bijeli potok“, Udruženje potomaka i poštovalaca solunskih dobrovoljaca te Udruženje studenata istorije „Dr Milan Vasić“.

U nedelju, 14. juna, u devet časova počeće sveta arhijerejska liturgija u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg u selu Razboj, u kojem je poslednju svetu arhijerejsku liturgiju služio mitropolit crnogorski Joanikije u aprilu 1945. godine, tokom povlačenja zbega i bitke na Lijevče polju.

Istog dana u 13 časova, biće služen pomen na grobnici u kojoj počiva oko osam stotina boraca JVuO, a koja se nalazi na poznatom banjalučkom izletištu Šibovi, pored planinarskog doma.

Svetu arhijerejsku liturgiju i parastose služiće mitropolit Amfilohije, vladika Joanikije i sveštenstvo Zahumsko-hercegovačke i Banjalučke eparhije.

– Informacija o tome da se na brdu Šibovi nalazi masovna grobnica u kojoj su sahranjeni borci JVuO dospela je u javnost još devedesetih, a inicijative Ravnogorskog pokreta, potomaka žrtava i rodoljubivih udruženja za obeležavanje tog puta stradanja postoje već duže godina. Tako je grupa udruženja uzela na sebe da realizuje obeležavanje 70 godina stradanja, ali i da se obavi istraživanje. Kao jedno od udruženja koje će učestvovati u obeležavanju, pokušali smo da sumiramo saznanja putem nauke i literature, ali i svedočenja i dostupnih dokumenata – kaže Predrag Lozo iz Udruženja studenata istorije „Dr Milan Vasić“, koje je jedno od organizatora.

Podsetimo, u septembru prošle godine, Ravnogorski pokret otadžbine Srpske obavestio je javnost da se na popularnom banjalučkom izletištu Šibovi nalazi masovna grobnica sa pripadnicima JVuO koje je pogubila komunistička vlast.

Posle više decenija, svedok koji je od kuće doteran da zakopava leševe ubijenih pokazao je mesta na kojima je, po njegovom kazivanju, zakopano do 1.000 četnika Pavla Đurišića.
Uništena dokumentacija

Zarobljenici su jedno vreme bili smešteni u naselju Lauš, a pobijeni su noću, uglavnom maljevima i hladnim oružjem. Po svedočenju Miodraga Čenića, koji je kao 16-godišnjak učestvovao u zatrpavanju grobnice, na istom mestu su od tada, pa decenijama posle, komunistički prvaci organizovali igranke, proslave i narodna veselja.

Sistem koji je tada vladao, nije dozvoljavao nikakva obeležavanja stratišta ili pomene čak ni u Drakuliću, Šargovcu i drugim stratištima gde su ustaše ubijale srpske civile, pa su i o ovoj grobnici svedoci morali da ćute u strahu za život, a postojeća dokumentacija je uglavnom ona koja je, verovatno greškom, promakla tadašnjim cenzorima.

– O svemu tome postoji veoma malo dokumentacije. Postoje svedočenja i nešto malo sekundarne dokumentacije. U izveštajima 14. partizanske divizije iz tog perioda navodi se da postoji veliki broj zarobljenih četnika, a onda se tome gubi trag. Prema svedočenjima, lokalno stanovništvo je dva dana učestvovalo u zakopavanju, a zarobljenici, uglavnom Crnogorci, bili su pre toga smešteni u naselju Lauš.
Tačan broj bi bilo teško utvrditi, ali ukoliko je 20-30 mladića dva dana, od ujutro do uveče, učestvovalo u zatrpavanju grobnice, može se reći da se radi o velikom broju ljudi – kaže Predrag Lozo.

Piše: Nenad Despot

Izvor: Press Online Republika Srpska

 

Vezane vijesti:

Grobnice Lijevča polja – Jadovno 1941.

Grob nema strana – Jadovno 1941.

Matija Bećković: LIŠENI ŽIVOTA I SMRTI – Jadovno 1941.

bogovac: na proljeće otkopavanje masovne grobnice ravnogoraca

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: