fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Suđenje za zločine nad Srbima u Bradini

U Sudu BiH – 13 ratnih, vojnih i policijskih zvaničnika iz Konjica izjasnilo se da nisu krivi za zločine protiv čovječnosti nad srpskim civilnim stanovništvom u toj opštini.

Srpske žrtve - Bradina (Foto:starmo.ba)
Srpske žrtve – Bradina (Foto:starmo.ba)

Njihovi advokati odbranu baziraju na činjenici, kako kažu, utvrđenoj u haškim optužnicama – da su Bradina i druga srpska sela u konjičkoj opštini bila legitimni vojni cilj. Samo u Bradini, u dva dana u maju 92-ge ubijeno je 48 civila, žena i djece, a 200 otjerano u logore.

Ratni komandant i pripadnici tzv. ARBiH, drugi čovjek policije u Konjicu te komandant i pripadnici Diverzantske jedinice „Akrepi“, svi odreda izjasnili su se da nisu krivi za sistematični napad na srpsko stanovništvo u Konjicu.

Očekivani odgovori, jer odbrana optuženih, pozivajući se na haške presude, tvrdi da su srpska sela bila legitimne vojne mete. Po toj naopakoj logici, Srbi iz Bradine ubijeni su u odbrambenim akcijama HOS-ovaca, „Akrepa“ i drugih muslimanskih jedinica, na pragu svojih kuća.

Advokat sa iskustvom iz Haga i Suda BiH Miodrag Stojanović, potvrđuje da se utvrđene činjenice iz Haga mogu preuzeti pred Sudom BiH. S tim što Tužilaštvo BiH ima pravo da dokazuje da je riječ o sistematičnom i širokom napadu usmjerenom protiv srpskog civilnog stanovništva, kako je navedeno u optužnici, a ne legitimnom vojnom cilju.

„Mislim da nije dobro izneseno da je Bradina sama po sebi legitimni vojni cilj, selo ne može biti samo po sebi vojni cilj, pojedini objekti mogu. Stradanje civila, progon civila, ne opravdava legitimni vojni cilj“, ističe Stojanović.

Optuženi se terete da su ubijali, silovali, zatvarali konjičke Srbe i na kraju ih etnički počistili sa prostora na kojem su vijekovima živjeli.

„18-oro ljudi je stradalo u Čelebiću, između ostalih, moj otac, rođaci, stric, 18 Srba…“, kaže Desimir Mrkajić, logoraš iz Čelebića.

Preživjeli kazuju o prebijanju, gladi i neljudskim uslovima u konjičkim logorima smrti Musala i Čelebići.

„Ubili su Željka Miloševića kojeg su nazivali snajperistom, glava mu je bila obmotana selotejpom, mozak mu je curio… Prebili su nas palicama, lopatama…“, dodaje Momir Mrkajić, takođe logoraš iz Čelebića.

Tužilaštvo BiH odbilo je zahtjev jednog od optuženih Enesa Jahića, inače aktuelnog vojnog atašea BiH u Holandiji, da otputuje u tu zemlju kako bi se razdužio. Jahić, kao i ostalih 12 optuženih, brane se sa slobode.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Optužnica za zločine nad srpskim civilima iz Konjica i …

U Konjicu ubijeno 382 Srba | Jadovno 1941.

Bradina, Ledići i Čemerno čekaju pravdu

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: