fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Optužnica za zločine nad srpskim civilima iz Konjica i Bradine

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 12 lica, bivših komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane, HVO-a, policije i muslimanskih paravojnih formacija, optuženih za zločine počinjene 1992. i 1993. godine nad srpskim civilima na području Konjica, Bradine i okoline.

Srpske žrtve - Bradina (Foto:starmo.ba)
Srpske žrtve – Bradina (Foto:starmo.ba)

Optužnica za zločine tereti Esada Ramića, Šefika Nikšića, Adnana Alikadića, Mitka Pirkića, Redžu Balića, Hameda Lukomiraka, Safaudina Ćosića, Muhameda Cakića, Ismeta Hebibovića, Almira Padalovića, Enesa Jahića i Agana Ramića, saopšteno je iz Suda BiH.

Oni su optuženi da su odgovorni za napade i ubistva više desetina civila srpske nacionalnosti, oba pola, među kojima je bilo djece i starijih osoba, te mučenja, zlostavljanja, nečovječna postupanja, protivpravna zatočenja, većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela.

Veliki broj srpskih civila sa ovog područja nezakonito je uhapšen i odveden u logore na području Konjica, gdje je nastavljeno mučenje i zlostavljanje žrtava.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će navode optužnice dokazivati pozivanjem 167 svjedoka, tri stručna vještaka i prilaganjem oko 780 materijalnih dokaza.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Bradina, Ledići i Čemerno čekaju pravdu | Jadovno 1941.

U Konjicu ubijeno 382 Srba | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: